Romsdals Budstikkes ti dekningskommuner rapporterer om en relativt snøfattig vinter som så langt ikke har veltet brøytebudsjettene.

Men kraftige regnskyll noen steder medførte dyre vegskader. Her er svarene vi fikk på våre tre spørsmål:

1. Hva har vært denne vinterens utfordringer i vegvedlikeholdet i din kommune?

2. Hvor mye penger vil gå med til snørydding denne vinteren, og hvordan ligger kommunen an i forhold til budsjettet?

3. Hvilke oppgaver venter til sommeren?

Aukra kommune

Johnny Ståle Bjerkan, driftsleder VAK:

1. I Aukra kommune har denne vinterens utfordringer (2016) vært ganske normale – en god del snø i januar og noe i slutten av året, med tilhørende brøyting. Det har også vært en del strøing i forbindelse med kulde og isete veger.

Størst utfordring har vi hatt med overvann på grunn av økt nedbør i form av regn. Dette medfører oversvømmelser på ulike plasser, som kjellere og veggrøfter med tilhørende stikkrenner og sluker.

2. I 2016 hadde vi et budsjett for innleid vintervedlikehold på 1.600.000 kr, regnskapet viste et forbruk på 1.970.358 kr.

3. I 2017 skal det gjennomføres mange prosjekt på investeringssida – både små og store.

Eide kommune

John Olav Gautvik, enhetsleder teknisk avdeling:

1. Lite snø i 2017 har medført mindre utfordringer enn i mer snørike år. Likevel har det i de første månedene av året vært behov for en god del isgrusing.

2. Til nå er det brukt 165.000 kr til kjøp av private brøytetjenester, av en budsjettsum på 1.000.000 kr for hele året. Ca. 450.000 kr går til fast beredskap, slik at det er svært begrensete midler til snørydding og isgrusing.

3. Til sommeren er det behov for å ta en større hovedrunde med grusing/skraping, tømming av sandfangkummer, grøfterens og skogrydding langs veger.

I 2017 er det i tillegg avsatt investeringsmidler på 1.600.000 kr til asfaltering, 200.000 kr til trafikksikring, og 2.000.000 kr til oppgradering til LED-gatelys.

Fræna kommune

Gunnar R. Lindseth, enhetsleder Anlegg og drift:

1. Så langt har det vært behagelig for brøytebudsjettet, og ingen spesielle utfordringer, annet enn at vi har hatt mer hullfylling og smårepp på vegene. Men en kan filosofere litt over at stabil tele og snø på vegene beskytter mot slitasje. En kan på en måte si at denne vinterens utfordring har vært at det har vært lite stabil snø på vegene.

2. Vinteren er ikke over ennå, så brøytebudsjettet kan bli brukt opp hvis vi får en snørik mars og april. Uten at jeg har hatt tid til å kontrollere tallene, er nok forbruket så langt en tredel av fjoråret. Dette er i reine timeutbetalinger, beredskapsgodtgjørelsen er den samme.

3. Til sommeren venter skilting av kommunale veger, asfaltering og oppgrusing som de største enkeltoppgavene for vegsektoren.

Gjemnes kommune

Alf Høgset, driftsleder Areal/drift:

1. En snøfattig førjulsvinter ble benyttet til «sommervedlikehold» av våre grusveger. Dette arbeidet har i det vesentlige omfattet dekkeutbedring av grusveger, utbedring av grøfter og reparasjon av stikkrenner. Perioder med mye regn på frossen mark har medført mye vann i veggrøfter med påfølgende skader på vegbaner. Når først snøen kom medio januar, har vi hatt to perioder med intens snøfall i 2–3 dager, dette har brøyteentreprenørene taklet meget bra.

2. Brøytebudsjettet vårt er i år på ca. 1 million kroner. Brøyting er en post som er vanskelig å budsjettere. Spenningen er hva som er igjen på brøytebudsjettet når det gjøres opp status etter 1. halvår. Så langt ser det greit ut.

3. Av større prosjekt som skal gjøres i år kan nevnes oppgradering av Sletnesvegen, Åbakkvegen, samt skilting med vegnavn på alle kommunale veger.

Midsund kommune

Inge Rakvåg, teknisk sjef:

1. Ingen spesielle utfordringar.

2. 922.000 kr eks. mva. Midsund kommune har fastpris med brøytarane.

3. Asfaltering av ein veg – Postvegen, gangveg og parkeringsplass ved Midsund barnehage.

Molde kommune

Stine Breivik, enhetsleder Molde bydrift:

1. Det har ikke vært noen spesielle utfordringer med vegdrift og vegvedlikehold i Molde kommune i 2017. Vinterdriften har også gått bra i vinter. Molde bydrift har 10 egne enheter som utfører vinterdrift, i tillegg til 20 innleide enheter. I tillegg til vinterdrift har enheten utført en del hullfylling, skiltarbeid og generelt vedlikehold. Feiebilen har også gått kontinuerlig når forholdene har tillatt det. Enheten har også hatt noe arbeid med overvann og rensking av bekkeinntak i forbindelse med ekstremvær.

2. Det er altfor tidlig å si noe om regnskapet i forhold til vinterdriften så langt i år. Regnskapet for februar er ennå ikke avsluttet, og det er også mange utgifter til innleid vinterdrift som ikke er ført. Vi vet også av erfaring at det kan komme flere perioder med snø både i mars og i april.

3. Til sommeren venter daglige driftsoppgaver som feiing, spyling, kantslått, sluktømming, grusing, støvdemping, skiltarbeid, avfallshåndtering og mye mer. I tillegg forbereder Molde kommune seg til nyasfaltering og reasfaltering for til sammen 5,7 millioner kroner til sommeren. Vi forbereder også to kontrakter på gatelys. En omfatter drift og nye investeringer på gatelysanlegget, den andre omfatter utskifting av HQL-armaturer til LED. Det skal også gjennomføres flere trafikksikringstiltak.

Nesset kommune

Vegard Øverås Lied, avdelingsleder VARFS:

1. Mye nedbør sammen med snøsmelting som gjør skade på kommunale veger, spesielt grusveger har vært utfordrende denne vinteren. Bare skader på veger og stikkrenner i forbindelse med flom/ mye nedbør 11. desember 2016 har så langt kostet oss 193.000 kr, samt at vi venter regresskrav fra forsikringsselskap fra private eiendommer. I tillegg har vi hatt utrasing av kommunale veger på Raudsand og i Eresfjord i januar 2017 som kostet 171.000 kr. Dette også på grunn av stor nedbør. Skiftende værforhold, hvor temperaturen skifter mellom pluss og minus sliter på vegene, og gir vekselvis tele og teleløsning. Det hadde vært bedre om vinteren og minusgradene kom i november og forsvant i mars.

2. Budsjettet for snørydding i 2017 er 1.302.000 kr. Budsjettet for 2017 skal vare ut året, så det er vanskelig / tilnærmet umulig å si hvordan vi ligger an budsjettmessig for snørydding da dette avhenger av været. Men vi har så langt vært heldig med lite snørydding i vinter. Vi regner likevel med at hele budsjettet for 2017 blir brukt.

3. Vegbudsjettet for kommunale veger i Nesset kommune ble redusert med 700.000 kr fra 2016 til 2017 som følge av innsparinger, så vedlikehold av kommunale veger blir på et minimum. Men vi har 1 million kroner til reasfaltering, som skal brukes på gamle Gussiåsvegen.

Rauma kommune

Tom Erik Rødven, avdelingsleder kommunalteknikk:

1. Vinterens utfordringer har i hovedsak vært knyttet til raske vær- og temperaturskifter. Mildvær har ført til perioder med stor snøsmelting. Kombinasjonen snøsmelting og regnvær har til tider ført til svært store vannmengder. Vi har hatt tilfeller av store skader på veg. Vedlagt bilde viser situasjonen i Junkerdalen i Isfjorden tidlig i desember. Her forsvant hele vegen grunnet store vannmengder og steinmasser som tettet en stikkrenne.

2. Vi følger budsjett på det samlete vedlikeholdet av våre 129 km kommunale veger. Vi har ikke noe konkret tall begrenset til vintervedlikehold for vinteren 2016/2117.

3. Til sommeren venter nødvendige vedlikeholdsoppgaver som kantslått, skogrydding, grøfterensk, ettersyn og rensk av stikkrenner og sluker. Vi har ingen større drift- eller vedlikeholdsoppgaver på kommunale veger kommende sommer, utover normalt, nødvendig vedlikehold.

Sandøy kommune

Gerhard Strand Fitje, driftsleiar tekniske tenester:

1. Vi har ikkje hatt noko spesielle utfordringar med vintervedlikehaldet i vintersesongen 2016/2017 so langt.

2. Det er budsjettert med 51.000 kr på vintervedlikehald. I tillegg kjem driftskostnadar for traktor og utsyr. Totalt ca. 80–100.000 kr for heile 2017.

3. Kantslått, grøfterensk.

Vestnes kommune

Emil Balstad, einingsleiar Tekniske tenester:

1. Den største utfordringa så langt i vinter var flaumskadar på vegen i Kjersemdalen nest siste helga i januar. Stort snøfall med etterfølgande mildvêr og regn førte til fleire skader, som måtte utbetrast.

2. Det er sett av 1.630.000 kr på budsjettet i 2017 til snøbrøyting av kommunale vegar. Vi må ha ein snøfattig vinter for at dette skal halde.

3. Driftsbudsjettet for vegvedlikehald er forholdsvis nøkternt. Slik det ser ut no, er det ikkje rom for ekstra tiltak til sommaren, utover vanleg sommarvedlikehald.

Når det gjeld investeringsprosjekt, er utbygginga av fortau/gangveg kombinert med oppgradering av køyrevegen i Vestnesbukta det store løftet. Prosjektet starta på slutten av 2016, og skal sluttførast i 2018, om alt går etter planen.