MOLDE/LA MANGA: Nå ser Gossen-jenta endelig lys i enden av tunnelen, etter et to måneder langt skademareritt som har tæret kraftig på tålmodigheten.

– Det er bare tre dager siden jeg kunne begynne å spille fotball igjen. Det er veldig deilig å kjenne at jeg ikke har så vondt, sier Nautnes, som spiller i eliteserien for Arna-Bjørnar.

Denne uka er hun på samling med toppidrettslinja til Tertnes videregående skole i Albir i Spania. Samtidig er J19-landslaget på treningsleir i La Manga, og tirsdag så hun at venninnene tapte 0-1 mot Danmark.

– Jeg måtte melde forfall til landslaget nå, og gikk også glipp av samlinga i England i januar, forteller Nautnes.

Halvannen sesong i eliteserien

Etter flere sesonger i Fortuna i Ålesund meldte hun overgang til bergensklubben sommeren 2015. Første høsten fikk hun 12 kamper i eliteserien. I 2016 var hun på banen 19 ganger.

Skadeproblemene oppsto i november og desember i fjor. Ungjenta ble rett og slett kraftig overtrent.

– Jeg var ivrig og bare peisa på med trening etter at sesongen var over. Jeg burde tatt en roligere periode. I stedet ble det for mye trening, sier hun.

Resultatet var stadig større smerter i kneet utover i november. Men den ambisiøse spissen bare fortsatte å trene.

– Jeg skjønte at det var noe alvorlig galt da jeg var hjemme på juleferie. Det var stor irritasjon flere steder i kneet. Jeg innså at jeg måtte stoppe.

Møtte veggen i februar

I begynnelsen av januar sluttet hun å trene og ba klubbledelsen om hjelp. Hun fikk trykkbølgebehandling som skulle løsne muskulaturen rundt kneet. Hun fikk spesialtilpasset treningsopplegg og annen behandling. Ingenting hjalp.

– Det gikk veldig sakte framover, men det funket ikke bra. Jeg prøvde å være med litt da Arna-Bjørnar var på treningsleir i Spania i begynnelsen av februar, men alt ble bare verre. Jeg måtte ta en betennelsesdempende kur og være helt rolig i ei uke, forteller hun.

Råd fra Olympiatoppen

Situasjonen gikk utover både motivasjonen og humøret. Etter nye undersøkelser fikk hun to diagnoser: Nautnes har både jumpers knee» og «runners knee». I ett og samme kne.

– Nå går det mye bedre. Jeg trener veldig rolig og er nøye i alt jeg gjør. Hvis jeg kjenner noe, er jeg forsiktig og tar hensyn med en gang. Jeg har flinke støttespillere rundt meg i hverdagen og trenere fra Olympiatoppen som gir meg gode råd. Nå ser jeg lyst på framtida, sier Emilie Nautnes.

Det gjorde hun ikke i januar, da hun så vidt klarte å gå normalt.

– Jeg hadde problemer med å komme meg ned trappa. Det var ganske tøft for meg. Jeg hadde aldri vært skikkelig skadet før, og det var en ny opplevelse. Men jeg har lært mye om meg selv og blitt sterkere psykisk, sier 18-åringen.

EM-sluttspill er målet

Nå er målet å bli aktuell til J19-landslagets avgjørende EM-kvalifisering som spilles på Østlandet tidlig i april. Motstandere er Sverige, Serbia og Italia.

– Jeg satser på at jeg kan bidra i disse kampene. Vi var heldige med trekninga og møter lag vi kan slå. Vinner vi disse kampene, blir det EM-sluttspill til sommeren, sier Nautnes.

PS: Arna-Bjørnar sesongåpner i toppserien borte mot Grand Bodø 17. april.