De siste fem årene har den tidligere teatersjefen ved Den Nationale Scene i Bergen livnært seg på egne forestillinger.

Først med «Gu kor gøy» i 2013, sett av 65.000. For denne enmannsrevyen fikk han både Komiprisen og Leif Justers ærespris.

Og nå altså med «I lånte fjær», som er bygget over samme lest - også den rost av anmeldere og belønnet med komipris.

– Stas

– Veldig kjekt med priser når du har jobbet fram din egen forestilling. Samtidig er det mange som har aksjer i både prisen og forestillingen, ikke minst Hege Schøyen, sier Hjelmeland, og sikter til sin ikke ukjente regissør.

– Leif Justers ærespris, det var også stas. Jeg anser meg mer for å være i revy-tradisjonen enn i stand-up-land, sier Hjelmeland, som har fått hjelp av tekstforfattere som Pernille Sørensen og Ingrid Bjørnov.

Spør du Bjarte Hjelmeland, som fortsatt er fast ansatt på Nationaltheatret, og skal tilbake dit i 2018, om hans forhold til Molde, blir han rent drømmende i stemmen.

Godt forhold til Molde

– Jeg har et veldig godt forhold til Molde. Jeg instruerte på Teatret Vårt i Flammefjes, med Aksel Hennie og Ane Dahl Torp, i 2001. Det var da tvillingtårnene falt, du vet, når man blir spurt om hvor man var. Jeg var i Molde. Så jeg tenker på Molde hver gang jeg er på Ground Zero i New York. Så var jeg tilbake i jubileumsforestillingen «Ordet», i 2003, sier Hjelmeland, som også deltok i åpningen av Seilet.

På vei til et møte i Gøteborg forteller han at han hører Edvard Hoems slektskrønike på lydbok, lest av forfatteren selv.

– Da lukker jeg øynene. Og tenker på hvor vakkert Molde er.

Rykende ferskt

Hjelmeland forteller at ikke alle har fått med seg at «I lånte fjær» er et splitter nytt show. Kanskje fordi showplakaten likner litt på den forrige.

– Men det er altså rykende ferskt, dette her. Nå har jeg spilt lenge i Bergen, på Chat Noir nå er jeg klar for Trøndelag og Mørekysten.

– Tar du med deg noen karakterer fra Gu kor artig?

– Ja, den gamle damen er med. Borghild. Hun har vært online siden 1997, er på Tinder og spiller Pokémon Go. Nå har hun sjekket opp en riking fra Sandefjord på 103 år, sier Hjelmeland, som også har skrevet inn en tenkt sønn – selv har han ikke barn – i Elton Hjelmeland.

– Er det bare tant og fjas, eller ligger det også noe alvor bak?

– Det skal være gøy. Men det ligger en tanke bak. Når man ler, åpner man hjertene. Derfor finnes det et par doble bunner, sier Hjelmeland.

HVA: «I lånte fjær»med Bjarte Hjelmeland

TID OG STED: Bjørnsonhuset lørdag 11. mars kl. 18.00