– Personlige egenskaper og kvalifikasjoner er viktigere enn kjønn. Det er litt tilfeldig at det er flere kvinner som har lederstillinger her på Nordvest Inspeksjon AS. Det er ikke en bevisst tankegang, sier økonomisjef Johanne Løken Heggdal.

Flest menn

Daglig leder Line Akselvoll og Yendami Sjøvik, leder for sveiseteknisk avdeling og Johanne Løken Heggdal innehar alle lederstillinger i Nordvest Inspeksjon AS. De øvrige elleve ansatte, deriblant to avdelingsledere, er menn.

Nordvestinspeksjon AS driver med industriell inspeksjon, sertifisering og sveiseteknisk bistand, og omsatte i 2016 for rundt 14,3 millioner kroner. De har avdelinger på Midsund, i Ålesund og Kristiansund.

Startet i januar

I januar tiltrådte Line Akselvoll som daglig leder etter å ha jobbet ti år som kontormedarbeider i bedriften, som ble stiftet av blant andre hennes far, John Kåre Akselvoll, i 2001. Heggdal har vært et drøyt år i bedriften, mens Sjøvik, som er på kundebesøk når vi er innom, startet i 2010.

– Større bedrift, høgere terskel

De har fått med seg debatten utløst av spaltist og banksjef Siw Bergsås om kvinnelige toppledere.

– Blant regionens 100 største bedrifter er det en prosent kvinnelige toppledere. Hva er grunnen til at det er få kvinner i lederstillinger i det private?

– Jeg trodde ikke det var så ille. Det er synd at det er sånn. Jeg tror det handler om at det fortsatt ikke er fullstendig likestilling på heimebane. I tillegg føler damer at de må gi 120 prosent hvis de skal ha en lederstilling. De skal gjøre det bra på heimebane, og bra på jobb. Jo større bedrift, jo høgere terskel. Karene tenker nok i større grad på det de kan, kvinnene på det de ikke kan, sier Heggdal.

– Menn og kvinner er ulike av natur, og det er nok færre kvinner som søker seg til og vil ha lederstillingene. Kvinner må ta sjansen, søke leder jobbene og hoppe i det. Det går som regel bra, sier Akselvoll.

– Rekrutterer menn?

– Det er ikke mitt inntrykk, men det kan nok tenkes at det skjer i den eldre generasjonen.

– Det er 8. mars, hvilke saker er det viktig å jobbe for?

– Jeg føler at vi har kommet langt i Norge. Men lik lønn for likt arbeid er en viktig sak, sier Akselvoll.

– Positive reaksjoner

Yendami Sjøvik sier på telefon at hun har vært leder for sveiseteknisk avdeling siden 2012.

– Jeg er utdannet maskiningeniør, og tok videreutdanning for å bli sveiseingeniør mens jeg var i bedriften. I det daglige bistår jeg bedrifter med sveisetekniske utfordringer, i tillegg til at jeg holder teoridelen av sveisekurs, sier Sjøvik.

– Du er kvinne i en mannsdominert bransje, hvilke reaksjoner får du?

– Folk synes det er litt uvant, men reaksjonene er bare positive, sjøl om det av og til blir litt mye fokus på at jeg er kvinne, sier hun.

Yendami Sjøvik har vært leder for sveiseteknisk avdeling ved Nordvest Inspeksjon AS siden 2012. Foto: Privat