Lørdag åpnet utstillingen «To brødre» på Galleri S på Kleive. 36 bilder malt av brødreparet Rune (54) og Halvard (55) Hatlen fra Molde henger i hver sine rom i galleriet.

– Vi stilte ut sammen flere ganger i Molde på 80-tallet, blant annet i Galleri Parkveien 8, som Per Viken dreiv. Dette er første gang på mange år at vi stiller ut i lag, sier Rune, som er bosatt i Oslo.

Forskjellige uttrykk

–Hva har dere med til Galleri S?

–Jeg maler landskapsmalerier i olje. Det er ikke fotorealisme, men jeg ønsker å dokumentere naturen slik folk ser den, så de kan kjenne seg igjen, sier Rune.

Halvard, bosatt på Eide, forteller at de har ulike uttrykksformer.

– Jeg maler portrett og landskap med akryl. Motivene mine går mer på det indre. På tanker, tro og tvil, sier han.

Farfar malte

Allerede fra barnsben av viste søskenparet gode tegneegenskaper, ifølge Halvard. Farfaren, Halvard Hatlen (1899-1957) fra Isfjorden, var maler, uten at det la noe press på duoen. Men:

– Evnene ligger nok i genene, selv om pappa ikke er særlig kunstnerisk, sier Halvard.

Veien for begge gikk via Kunstakademiet i Bergen, Rune gikk videre til Kunstakademiet i Trondheim og har deltatt på en rekke utstillinger, blant annet Vestlandsutstillingen. Halvard har flere utstillinger, Vestlandsutstillingen og Statens Høstutstilling på cv-en. De var spesielt aktive på 80- og tidlig 90-tall. Så la begge penselen på hylla. Motivasjonen manglet og jobbene tok for mye tid. For få år siden begynte de å male igjen.

Stolte foreldre

Under åpningen lørdag, var mor Randi (76) og far Magne (79) til stede, sammen med drøyt 40 andre.

– Dette er så artig! Det er bare ett år mellom dem, og de lekte seg så godt i lag da de var små. Så fikk de samme interesse for kunst også, smiler Randi.

– Hoppet kunstgenene over et ledd, Magne?

– Hehe. Heldigvis var det de som fikk dem, sier han.

Brødrelikhet

At det ble Galleri S som skulle gjenforene brødrene skyldes en lang tilfeldighetsrekke, ifølge gallerist Sigmund Skår. Skår hadde lagt merke til Halvard Hatlen da han restaurerte Hatlenmaleriet i Isfjorden i fjor. Under en Oslo-tur, hvor Skår møtte kunstner Dagfinn Knudsen, dukket postmannen Rune Hatlen opp.

– Dagfinn sa at postmannen var fra Molde, og at han dreiv med kunst. Han måtte jo være en Hatlen-fyr, tenkte jeg da jeg så ham. Han er lik broren sin, sier Sigmund, som kom i prat med Rune og raskt konkluderte med at han måtte stille ut på Galleri S.

Sjansen bød seg da den egentlige utstilleren på Galleri S disse ukene måtte trekke seg grunnet sjukdom.

– Verkene til Halvard og Rune har varierte motiv og innramming. Det krevde litt å lage en ordentlig utstilling av dem. Det er ikke bare å slå en spiker i veggen og henge opp bildene. Men jeg må si meg godt fornøyd, sier Skår.

HVA: «To brødre» ved Halvard og Rune Hatlen

TID OG STED: Galleri S 4.-19. mars. Tirsdag, onsdag og torsdag klokken 18.00-20.00, lørdag og søndag klokken 14.00-18.00.