– Søndag er det første anledningen til å få vist korenes kvaliteter, og vi skal ha en egen konsert også 2.april, forteller leder for Molde domkantori, Arne Gjære.

Høystemt barnesang, hvisk og klapp

Vi er innom på ei øvingsøkt, og lyse barnestemmer blandes med mer modne, og det hele krydres med både hvisking, hyl og klapp. I front står domkantor Tone Synnøve Øygard Steinkopf. Med vink og blunk, smil og aktiv mimikk dirigeres de store og små jentene gjennom sangene.

For den som vil høre frodig, god og overraskende (!) kirkesang; søndag er den store sjansen her, for dette vil bli den reineste «konsert-Gudstjenesten», lover hun.

– Det er Luther-år i år og det skal feires til høsten med kirkesangfest i Molde. Molde domkantori er sammen med Røbekk kirkekor vertskap for dette. Videre er domkirka 60 år i desember og det blir oppsetting av et større verk da, forteller domkantoren.

– Fire kor, det er mye å holde styr på?

– Ja, vi har aspirantkor, barnekor, ungdomskor og domkantoriet. Kirkemusikken står sentralt i repertoaret, samtidig er det en bredde i det. I februar deltok domkantoriet på en jazzkonsert med jazzrepertoar. Og aspirantene synger Lisa gikk til skolen, så det er litt av hvert man lærer i kor-skolen, sier Steinkopf.

En av de som ikke kan få fullrost sangerne nok, og som nok vet å plassere både Molde-sangerne og kirkesang i sin alminnelighet i sitt rette lys, er domprost Olav Gading.

Lokalt og regionalt

– Hovedarbeidet skjer sjølsagt i menighetene, men vi ser at det er lett å få til samarbeide om større prosjekter, og det er ikke «nei» verken fra sør eller nord om vi her skal markere noe, sier Gading. Som også forteller at Molde er begunstiget på mange måter.

– Det er lange og gode tradisjoner på å trekke inn eksterne medspillere, og kulturskolen, Molde Brass Band og Møremusikerne må nevnes her, sier Gading.

Moldes to kantorer

Noe annet Olav Gading trekker fram, er Moldes heldige posisjon med to kantorer, Tone Synnøve Øygard Steinkopf og Magnus Moksnes Myhre.

– Vi har et godt arbeide og en god «tone» i hele korsangen, og når vi vet at sang og musikk er noe som trekker folk til kirken så ser vi dette som svært positivt, sier Gading. Som også ser at det er mange alternative aktiviteter i samfunnet for unge i dag, i motsetning til for noen tiår siden.

Klassisk skolering

Gading framholder kirkens plass i klassisk musikk.

– Lenge var kirken selve arenaen for klassisk musikk, og dette har jo lagt lista for kvaliteten. Det finnes et enormt kirkemusikkrepertoar, og vi vil beholde gudstjenestesanger og konserter i den norske kirke som helhet. Både profesjonelle og amatører er med i dette, for kirken er en inkluderende del av samfunnet. Korsang kan være en inngang til kirken, som er en flott konsertarena. Bare kom og hør på søndag, avslutter domprost Olav Gading.

HVA: Konsertgudstjeneste med Schola Cantorum

TID OG STED: Molde domkirke søndag 5. mars kl. 11.00