Dixi ble startet 27. september 1996 av en gjeng ungdommer fra Molde. I begynnelsen spilte de for å skaffe penger til korpsene de tilhørte, blant annet på Vestnes-ferga. De øvde noen få ganger, takket ja når de ble spurt og lot det stå til med skrekkblandet fryd.

– For flere av oss begynte jo karrieren med Dixi, da vi bare var 13-14 år gamle. I dag spiller vi fortsatt musikk hele gjengen, forteller Daniel Herskedal.

– Hvordan blir det å gjenforenes i 2017, 21 år etter oppstarten?

Fra korps til tradjazz

Dixis første besetning var Hayden Powell (13 år, trompet), Kyrre Bjørdal Sæther (16 år, trompet), Carina Frantzen (14 år, klarinett), Gunnar Bech (13 år, trombone), Daniel Herskedal (14 år, tuba), Terje Stensønes (15 år, tuba) og Vidar Norheim (15 år, trommer). Hayden og Gunnar kom fra Kvam og Sellanrå skolekorps, de andre fra Kviltorp og Nordbyen.

Etterhvert sluttet Kyrre, Carina og Terje. I 1997/98 kom Frank Iversen med på banjo. Klarinettist Brynjar Rasmussen ble medlem i 2001. Det er denne sammensetningen som spiller i teltet på Rådhusplassen 21, og 22. juli.

Ytre Suløen var heltene

Den første «ordentlige» oppdragsgiveren til ungdomsbandet var nettopp Moldejazz.

– Det gikk kjempefint! Vi fikk mye skryt, og betalingen var en kassett til hver med Karin Krogs «Break of Day in Molde». I tillegg lovte daværende jazz-sjef Thorstein Granly at han skulle invitere oss hjem på pizza med jazzplater som dessert, har Gunnar Bech tidligere fortalt til Romsdals Budstikke.

Dixi spilte også inn plate, «Just Over In The Dixi-land», med Ola Kvernberg som gjestesolist. Og bandet spilte 200 konserter i Storbritannia, blant annet i Belfast, Edinburg og London, og opptrådte i Danmark, Sverige, Færøyene og USA. I Norge ble det over 400 konserter.

På «skrytelista» over gjesteartister Dixi har samarbeidet med, står trompetisten Kermit Ruffins, trombonisten Troy Andrews og ikke minst vokalisten Juanita Brooks.

2006 ble det siste konsertåret for Dixi.