På Facebook-gruppa «Du veit du er frå Fræna når ...» har den profilerte kunstneren lansert et forslag til nytt kommunevåpen for den nye kommunen som blir etablert når Fræna og Eide slår seg sammen.

Groven beskriver forslaget slik sjøl:

– Jendemsfjellet er synleg frå svært mange steder i Fræna, også i Eide. Dette flotte fjellet er eit samlende symbol for området. Eide sender dei fine svanene sine ut i Frænafjorden og blir ein del av Fræna. Elnesvågen kjem til å bli verande som senter, mens Eide, Bud og Hustad vil holde fram å vere viktige steder i storkommunen FRÆNA.

Vil ha navnet Fræna

Og responsen har vært god, tre-fire hundre personer har likt og reagert på bildet. I kommentarfeltet er det nær 70 kommentarer et knapt døgn etter at forslaget ble publisert. De aller fleste er positive.

– Det har vært en utrolig omfavnelse av forslaget. Og jeg er overrasket over hvor enige folk er. Det spriker litt om navnet, men mange, til og med fra Eide liker kommunevåpenet, sier Groven til Rbnett.

Navneforslaget til Groven er enkelt og greit å beholde dagens Fræna.

– Navnet er ganske genialt, det er jo ingen plass som heter Fræna, det er bare kommunen. Eide er et sentrum, Fræna kan være så mangt. Hustadvika er et havstykke hvor det ikke bor folk. Hvis man velger noe annet enn Fræna kommer navnet til å forsvinne, for det brukes jo ikke om annet enn kommunen, argumenterer Groven.

Impulsivt

Groven bekrefter at han har levert forslaget til arbeidsgruppa for nykommunen. Forslaget er derimot ikke noe han har tenkt på lenge.

– Det lå litt i dagen, og så laget jeg det ganske raskt. Det står litt svakt i forhold til kravene til kommunevåpen, med tanke på at den har både fjell og svaner. Men jeg synes det bør lempes litt på regelverket nå som mange kommune skal slå seg sammen. Slik at man kan kombinere litt, jeg synes det er naturlig å flytte Eide-svanen inn i Fræna, så får de beholde sitt symbol, sier Groven.

Konkurranse og krav

Arbeidsgruppa for nykommunen har tidligere utlyst konkurransen, og oppfordret lokale kunstnere til å bidra, så vel som alle 6.-klassinger i kommunen. Fristen for forslag er den 1. april.

På heimesida til kommunen ligger opplysninger om konkurransen og regler for kommunevåpen.

Blant annet skal våpenet ha to farger, kunne beskrives entydig med heraldiske faguttrykk, ikke ha perspektiv eller skyggelegging, og være lett gjenkjennelig i liten størrelse og på lang avstand.

Mange kommentarer

I kommentarfeltet reagerer mange med begeistring.

– Flott fjell det der. For de som har et forhold til det. Og flott forslag også. Hvorfor ta bort bølgene? Hvorfor ikke bølger og svaner?

– Strålande idé. Dette motivet er også heraldisk korrekt, i motsetnad til bølgemotivet i Frænas noverande kommunevåpen. Det har aldri blitt godkjent. For øvrig i likskap med Møre og Romsdal fylkeskommunes våpen, som også er eit klønete amatørarbeid. Du får jobben med begge, Rolf Groven.

– Forslaget til kommunevåpen var bra men navnevalget var jeg lite fornøyd med. Eide kommune skal jo ikke innlemmes i Fræna kommune. To likeverdige kommuner skal slå seg sammen og da blir det eneste riktige å finne et nytt navn. Hustadvika kommune mener jeg er et utmerket valg. Det er vel det navnet i området som er mest kjent i resten av landet og gjør det lettere og stedfeste kommunen for andre.

– Behøver ingen konkurranse. Dette er så bra, skriver en.

Rolf Groven fotografert i forbindelse med at han åpnet utstilling i Oslo rådhus i januar 2017. Foto: Audun Braastad
Illustrasjon: Rolf Groven