– Fascinasjonen for det arabiske handler om litt det samme som det samiske. Det er gammelt, det har overlevd tida, det har en sjelden kvalitet. Disse kulturene er opptatt av bevaring. Og det sitter djupt i, sier Daniel Herskedal.

Reiser i ulike landskap

Tubaisten og komponisten er for tida i Trondheim i forbindelse med «Tråante» 2017.

– Det er 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim, og jeg turnerer her sammen med noen samiske musikere, forteller Daniel.

For to uker siden slapp han albumet The Roc. Det har på ingen måte gått upåaktet hen.

– Så langt har anmeldelsene vært utrolig bra, sier tubaisten, som fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2015 med albumet Slow Eastbound Train, som The Roc kan ses - og høres - på som en fortsettelse av.

Også Romsdals Budstikkes anmelder Tor Hammerø trillet terningen til fem.

– Hva betyr anmeldelsene for deg?

– De betyr mye. De bekrefter jo det man tror og håper på. Samtidig kan man ikke høre alt for mye på journalister heller, humrer Daniel og legger til:

– Denne uka fikk jeg forresten den fineste anmeldelsen jeg har fått noensinne, I Kind of Jazz. Klart det er stas.

På tuba og basstrompet

I slutten av mars spiller Daniel Herskedal Trio med Royal Northern Sinfonia på jazzfestivalen Gateshead, før det blir turné i England og Wales, samt spilling på flere jazzfestivaler – blant dem Moldejazz i uke 29.

På det gjennomgående arabisk-inspirerte «The Roc», også utgitt på vinyl, på Edition Records, hører vi for øvrig Daniel på både tuba og basstrompet.

– Det gir en fin variasjon i lydbildet. Tuba er tyngre, både fysisk og lydmessig, sier Daniel, og forteller at den store forskjellen ligger i å veksle mellom stort og lite munnstykke.

Med seg på albumet har Daniel Eyolf Dale (piano), Helge Norbakken (perkusjon), Bergmund Skaslien (bratsj) og Svante Henryson (cello og oktobass).

– Jeg har også samarbeidet med Erik Johannessen, kjent fra blant annet Jaga Jazzist. Han er god på titling, blant mange andre ting, sier Daniel.

– Er det her fabeldyret The Roc kommer inn i bildet?

– Ja, The Roc var det han som hørte. Og det aksepterte jeg, Selv tenker jeg kun musikk når jeg skriver til meg selv. Bilder , og tema kommer etterhvert.

HVA: Daniel Herskedal - The Roc

TID OG STED: Moldejazz, 19. juli kl. 14.00, Teatret Vårt