– Jeg gleder meg veldig til å spille i Molde, det blir første gang. Og det er litt rart siden vi har turnert i over ti år, sier Eva Weel Skram.

Eva og hjertemakeren

Fra den nyrenoverte leiligheten på Sandaker i Oslo, som er stille etter at lille William (1) er levert i barnehagen, der kofferten med turnéklær alltid står klar i gangen, og ingen har hatt tid til å henge opp noe på veggene, har hun minner om restaurantbesøk i Molde da hun var med faren som lita jente. Og selvsagt forbinder hun byen med fotball. Kampene mellom Sogndal og MFK var alltid spennende.

– På Sommerfesten har vi spilt fire ganger, vi har vært på Jugendfest og Terminalen. Nå er det på tide med Molde, sier Eva, og forteller at hun og gitarist og ektemann Thomas – Heartmaker'en og hennes andre, livsviktige halvdel både privat og på jobb – har gitt ut fire plater og 13 singler som har nådd VG-lista.

– Likevel var vi liksom ikke helt der, sier Eva og legger til:

– Karrieren har vært som et stigespill. To skritt fram og ett tilbake. Samtidig har det skjedd på en sunn og fornuftig måte.

– Og så kom Hver gang vi møtes. Hva skjedde?

– Jeg tror jeg klarte å røre og treffe noen. Særlig med «Evig eies», som har hatt en helt utrolig effekt. Så ble det en haug med konserter og to utsolgte hus i Operaen. Det er litt overraskende og veldig gøy, sier Eva.

Nære møter med publikum

Eva forteller at hun og Thomas er innstilte på å jobbe så hardt de kan når de først har muligheten.

I fjor ble det baby, 100 konserter, og flytting til ny leilighet. Alt på en gang.

– Vi har hatt utrolig mye å gjøre, og det kan tappe en for energi. Men så står vi på scena og møter et et lydhørt publikum. Da er det verdt alt sammen.

– Hvordan er det å ha med mann og barn på turné?

– Alle spør om hvordan det er å jobbe med mannen min! Men for oss er det helt normalt. Vi har gjort det i 12 år snart, det har blitt en livsstil. Vi er veldig samstemte, samtidig trenger vi ikke alltid bruke ord når vi er sammen. Så ryker vi i tottene på hverandre av og til, men det løses med god kommunikasjon, sier Eva og legger til:

– I fjor måtte jo William være med på turné, men i år kan vi reise mer uten ham. Han trenger også struktur i livet sitt, sier Eva.

«La meg vær»

På konsertene har Eva og Thomas med seg et repertoar satt sammen av Hver gang vi møtes-låtene og sanger fra egen katalog, i ny innpakning.

– Det blir prat mellom låtene, og først nå forteller jeg hva låtene våre egentlig handler om. Det er som om folk oppdager dem på nytt, sier Eva, som er klar med singelen "La meg vær" i april – og nytt album i løpet av året.

– På norsk og sogndaldialekt..?

– Ja. Jeg gjorde mye norsk på Hver gang vi møtes. Og fra å ikke like dialekta mi da jeg var ung, er jeg glad i den nå, sier Eva.

Hun har tidligere vært åpen om vanskelige oppvekstår i hjembygda, der hun ble mobbet og følte seg utenfor.

– Jeg har fått fine tilbakemeldinger på åpenheten. Dessverre er det noen som kjenner seg igjen, sier Eva.

– «La meg vær» er en sterk tittel?

– Ja. Men jeg vil la den være åpen for tolkninger.

– Hva ville den voksne Eva fortalt den unge Eva som hadde det så tøft?

- Jo... Det er jo det låta handler om. Om jeg hadde møtt meg selv som liten jente. Da ville jeg sagt det som voksne sier, og som er helt sant: Det er viktig å være deg selv. Stol på at det er bra nok. Og at det vil gå godt til slutt.

HVA: Konsert med Eva Weel Skram

TID OG STED: Bjørnsonhuset 10. mars kl. 19.00

Eva med ektemannen og gitarist Thomas Stenersen, som hun møtte på Idol-turneen i 2005. Foto: Scanpix