Høsten 2015 tok ungarske Zsanett Vadicska (27) over Skikroa. Samboer  Peter fra Slovakia er også involvert. De har skapt et serveringstilbud i Tusten som mange skryter av.

Skikroa holder til i flotte og nesten nye lokaler helt nede ved parkeringsplassen og barnetrekket i Tusten. Ungarske Zsanett og samboer Peter Kalman tok over driften høsten 2015. Men hvordan i all verden havnet de to i Molde?

– Min far flyttet til Molde for en del år siden. Jeg og Peter dro til Molde for å besøke han for fem år siden. Vi var studenter da, og ble værende i Molde i tre uker. Vi har besøkt mange land, vi liker begge å reise.

Falt for Molde

– Vi ble veldig begeistret for Molde. Den flotte naturen, den vakre byen, og alle mulighetene i nærområdet. Min mor flyttet etter. Da vi var ferdig med studiene, bestemte vi oss for å flytte til Molde, vi også. Det ble Molde på hele gjengen, sier 27-åringen til Romsdals Budstikke.

De liker sjøen og de liker fjellet. Zsanett og Peter liker å være ute. De benytter seg av distriktets mange turmuligheter. Men ikke så veldig ofte, for jobben i Tusten krever mye tid. Samboer Peter har full jobb ved siden av, så han er bare ekstrahjelp på Skikroa. Det er Zsanett som styrer showet.

Driften går bra

– Vi har gode erfaringer så langt. Driften går bra. Nå får vi også testet ut hvordan det er å drive her når vinteren svikter fullstendig. Det er en dårligere sesong for skikroa enn i fjor, men vi greier oss. Det er jo langt fra bare skikjørerne som er levebrødet vårt. Vi har så mange arrangementer, for dette er jo veldig fine lokaler. Vi har selskap, firmafester, bryllup, julebord, konfirmasjoner og mye annet. Vi har en flink kokk som vi leier inn til større arrangement, sier Zsanett Vadicska, som ellers lager mye av maten sjøl.

Har også sunn mat

Det brenner i peisen i Skikroa. Det gjør det stort sett alltid. Mange ungdommer er innom. De kjøper seg pommes frites, pølser, brus og annen typisk «skimat». Men 27-åringen fra Ungarn har mer på menyen.

– Vi prøver på ha litt sunnere mat på menyen også, selv om pølser og pommes frites alltid er populært. Vi har to typer smoothie og vi har hjemmelaget fiskesuppe. Det er så kjekt at snøen kom og at det ble folksomt her mot slutten av vinterferien. Jeg drømmer om en skikkelig vintermåned i mars, og at snøen varer til over påske. For påsken kan bli veldig viktig for omsetningen.

Skiutleie i tillegg

Zsanett gjør mer enn å lage mat og rydde unna etter gjester. Hun driver også med skiutleie og skiservice, smøreblid som hun er. Den ungarske jenta er glad i å stå på ski sjøl, men får ikke så ofte tid til det. Driftsleder Pål Nakken i Tusten Skiheiser er glad for at Zsanett og Peter har fått så dreis på serveringstilbudet i Tusten.

– De har fått til veldig ryddig og god drift. Det betyr mye for skisenteret. Alle som kommer inn i disse lokalene for første gang, blir positivt overrasket over hvor stort og fint det er, og hvor mye godt som står på menyen. Her kan foreldrene drikke kaffe mens de ser på barna i bakken gjennom panoramavinduet, sier Nakken.

Zsanett hadde sin fulle hyre med å betjene en lang kø av sultne skigjester i helga. Foto: Eirik Heen
Zsanett Vadicska drover også med skiutleie og skiservice. Her med kunde Jørn Heggertveit, datteren Fredrikke (12) og venninna Sunniva Indahl (10) fra Siggerud Foto: Eirik Heen