Det tror daglig leder Eva Kristin Ødegård. Helt siden Moldebadet åpnet i 2010, har det kommunale foretaket gått med underskudd hvert år. Netto driftsresultat i fjor endte på minus 1,3 millioner og reelt merforbruk på 2,8 millioner (inkluderer akkumulert underskudd og overføringer).

– Vi arbeider kontinuerlig med forbedring av driften. Vi kan skille mellom badefaglig drift og bygg/teknisk. På førstnevnte er det lite å hente på økonomi, bortsett fra å få flere betalende gjester inn. Her har vi hatt mange store effektiviseringsprosjekt og brukt Lean. På bygg/teknisk kan vi hente noen hundretusener ved å få nytt teknisk utstyr, da anlegget er sju år gammelt, sier Ødegård.

Kan gi lavere energikostnader

Den daglige lederen har konkrete planer for hvordan de skal få flere effekter på kostnadssida. I fjor høst fikk nemlig Moldebadet levert en ekstern rapport om den badefaglige driften og driften av de tekniske anleggene, utarbeidet av overingeniør Bjørn Aas i SIAT (Senter for idrettsanlegg og teknologi) ved NTNU i Trondheim.

Får pengestøtte

Saka ble behandlet av Molde kommunestyre 15. desember, som konstaterte at rapportene konkluderer med at det er forbedringspotensial knyttet til driften ved Moldebadet. Kommunestyret vedtok å styrke den økonomiske rammen med 1 million i 2017. Fra 2018 forventes helårseffekt av tiltak, og en drift i balanse med gjeldende rammeforutsetninger i fjor.

I et møte 17. januar innstilte styret i Moldebadet på oppstart av arbeidet. Prosjektet blir delfinansiert av tilskudd fra Enova.

– Det foreslåtte prosjektet vil kunne gi en effekt på 0,5 til 1,2 millioner årlig besparelse. Det er gledelig at Enova og kommunen vil være framtidsrettet ved å investere i et slikt prosjekt, sier Ødegård. Stillinga som prosjektleder blir lyst ut lørdag:

– Vi krysser fingrene for at det er noen dyktige folk som vil være med å få ned kostnadene.

– Besøkstallet svinger

– Men vi kan alltids jobbe smartere og tenke nytt for å øke besøkstallet ytterligere. Vi svinger mellom 120.000 og 140.000 besøkende hvert år. Budsjettet er lagt med at vi skal ha 135.000 gjester for å drifte i null. Dersom besøkstallet blir lavere, og som i fjor hvor vi brukte 0,4 millioner i merforbruk bygg/teknisk, blir det underskudd, sier Ødegård, og legger til at dette punktet er det mest krevende:

Besøket i vinterferien har imidlertid vært godt.

– Det har vært badevær med i snitt 650 gjester fra helga av. Vi har hatt aktiviteter med leiker og vanngymnastikk. Uheldigvis ble begge badstuovnene ødelagt helga før vinterferien, men nye skal være på plass til helga. Det er påregnelig at slikt skjer, men selvfølgelig ekstra kjedelig i ferien, sier hun.

Fokuserer på opplevelser

Ødegård synes det er positivt å ha fått en ekstern utredning som tydelig viser hvor det er de kan hente mer penger.

– Vi arbeider nå med å fokusere på opplevelser til kunden. Vi ser på hvordan vi lage pakketilbud og henvende oss til markedet mer på den måten, sier hun.

– Vi krysser fingrene for at det er noen dyktige folk der ute som vil være med å få ned kostnadene våre, sier daglig leder Eva Kristin Ødegård. Foto: Privat