MOLDE: Torsdag og fredag var det mye folk i Tusten, og det ser bra ut også for helga. Men ellers har «vinteren» 2017 vært begredelige greier. Driftsleder Pål Nakken i Tusten Skiheiser har ikke opplevd maken til «møkkasesong» siden han begynte i jobben for ti år siden.

– Vi hadde tre dagers full heisdrift opp til Brenthaugen i januar, det er det hele. Så smeltet en meter snø på under ei uke. Jeg har aldri opplevd maken, sier Pål Nakken.

Takker eierne

– Sesongen har vært veldig laber. Det er barnebakken og terrengparken som holder oss i gang. Akkurat nå har vi også åpent 400 meter oppover i lysløypa. Får vi mye snø og gode forhold i mars kan vi berge litt, men uansett blir det et dårlig år økonomisk. Det er Erik Berg og Oskar Dag Sylte som berger driften nok en gang. Molde er svært heldig som har disse to, sier Nakken videre.

Romsdals Budstikke slo av en prat med Erik Berg fredag formiddag. Han kan berolige folk som eventuelt måtte frykte at eierne snart gir opp Tusten og stenger hele sulamitten.

Har satset mye

– Tusten er utviklet år etter år. Vi har satset mye penger på at byen skal ha et oppegående skisenter. Det er åpenbart dårlig med penger å tjene på Tusten Skiheiser, men vi er som sagt patrioter, sier Erik Berg.

På spørsmål fra lokalavisa svarer forretningsmannen at han og Oskar Dag Sylte i snitt «nok bruker en god million hver på Tusten hver eneste sesong».

Han vedgår at det går ei grense også for han og Oskar Dag Sylte, men at de ikke er i nærheten av den grensa nå. Det er hvis det blir fem slike vintere på rad, eller mer, at det kan være fare på ferde.

– Det har vært milde og dårlige vintere før, også. Vi har tro på at det snur. Vi har et godt produksjonsanlegg for snø. Vi har ikke tenkt å kaste kortene, fordi vi har stor glede av at Molde har et alpinanlegg som Tusten. Får vi høre litt skryt av Tusten nå og da, er det som musikk i ørene våre. Da får vi nytt pågangsmot, ler Erik Berg.

«Nakken i bakken» håper på full guffe framover, men han tør aldri å love noe. Å drive skisenter på Nordvestlandet er blitt nesten like vanskelig som eventuelt å drive i samme bransje i Sahara. Hittil i år er det kanskje solgt 500 sesongkort i Tusten, og det vil trolig bli færre som tar sjansen neste vinter.

Håper på mars

– Nå håper vi at mars slår til som en skikkelig snømåned. Da skal vi greie å åpne hele anlegget igjen. Men vi har ingen såle, og snøen som faller nå er veldig lett, erkjenner Pål Nakken.

Eirik Torvik fra Kristiansund tok med sin datter Elida (8) til Tusten i går. – Vi har aldri vært her før. Og vi er godt fornøyde. Barnebakken og terrengparken er utmerket for vårt formål, sier Eirik Torvik.

Eirik Torvik fra Kristiansund var på sin første tur i Tusten fredag. Dattera Elida (8) storkoste seg sammen med pappa. Foto: Eirik Heen
Erik Berg har fortsatt tro på Tusten, sammen med sin makker Oskar Dag Sylte. Foto: Eirik Heen
Tusten viste seg fra sin beste side fredag. Foto: Eirik Heen