MOLDE : Vi treffer Terje Bordal på Rema Fuglset. Han er forsatt sjukemeldt etter dramaet den 28. desember. Men det begynner å nærme seg at han er klar for jobb igjen.

– Det er ingen selvfølge. Jeg var faktisk død i to minutter mens jeg lå på akuttmottaket på Molde sjukehus. Det ble full hjertestans da jeg lå der og fikk behandling for infarktet. Det var et drama på liv og død. Jeg har vært ufattelig heldig. Hjertelegen i Trondheim sa at jeg har hatt all den flaks som det er mulig å ha, sier 44-åringen fra Midsund.

Født og oppvokst i butikk

Han har jobbet i Rema-systemet i 17 år. Før det var han butikksjef for Prix Granlia og deretter Coop Mega. Terje er født og oppvokst i butikk på Midsund. Mens andre var i barnehagen, var han i butikken. Han begynte egentlig arbeidslivet da han var ti år.

– Det er en livsstil. Jeg har delvis jobbet mer enn de fleste. Jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv. Jeg er og blir arbeidsnarkoman. Men det var nok flere årsaker til at jeg ble rammet av infarkt. For meg kom det som et stort sjokk, men mange rundt meg syntes ikke det var så rart at det til slutt skjedde. Det sier vel litt, sier Terje Bordal.

Slank og godt trent

Han er kjøpmann i dagligvarebutikken i Molde med størst omsetning. Arbeidsdagene har ofte vært på mellom 12 og 14 timer. Terje har innimellom skjønt at han har drevet rovdrift på seg sjøl. Men han fortsatte samme kjøret likevel. Han er jo fortsatt ung og rimelig godt trent. Slank og sprek. Tåler alt stresset. Røyken er heller ikke så farlig. Trodde Terje Bordal. Noen laster har da alle.

– Dette kunne ikke ramme meg. Enda faren min hadde hatt hjerteinfarkt han også, men da var han 61. Men jeg kjente ingen forvarsel.

Ekstremt mye jobbing

– Det ble ekstremt mye jobbing før jul, på grunn av flere på jobb fikk spysjuka og influensa. I jula koker det jo fra før. Men jeg tålte det godt. Og var ferdig for året da jeg gikk fra jobb klokka 13 den 4. juledag, forteller Terje.

Han kjørte hjem til samboeren i Djupdalen. Vurderte en sykkeltur, men la seg i stedet på sofaen. Han stusset litt over at den nye pulsklokka viste 100. Også etter at han hadde tatt seg en hvil. Da han reiste seg opp kjente han svie i brystet og halsen. Og en slags stråling ut i venstre arm.

– Og det ble kraftige smerter. Jeg visste hva det var. Min samboer kjørte meg direkte på akuttmottaket. Sjøl klarte jeg nesten ikke å prate i bilen. Det gikk bare åtte minutter fra jeg lå på sofaen til jeg lå på akuttmottaket. Det kan ha vært helt avgjørende, sier 44-åringen.

Han fikk hjertemedisinsk førstehjelp fra et stort team på sjukehuset, men ble likevel rammet av full hjertestans. Det varte i to minutter. Da slo ikke hjertet til Terje Bordal. Og han pustet ikke.

Hørte først lyder

– Men de fikk liv i meg igjen. Med en hjertestarter. Jeg husker først at jeg hørte lyder igjen etter å ha vært borte, så så jeg mange grønn- og hvitkledde stå rundt meg. Jeg ble sendt med helikopter til St. Olavs. Samme kveld fikk jeg vite at jeg faktisk hadde vært død i to minutter. Men det tok flere uker før alvoret gikk opp for meg. Og angsten sitter fortsatt i meg. Jeg sliter med å være alene. Jeg sliter med å sove. Det kverner hele tiden i hodet, sier Terje.

I Trondheim blokket de ut ei innsnevring i ei blodåre. Han må gå på blodfortynnende og kolesteroldempende medisiner resten av livet. Men alle undersøkelser viser at hjertet ikke er skadet.

Fikk en ny start på livet

– Den 28. desember fikk jeg en ny start på livet. Jeg hadde griseflaks. Og hjertelegen i Trondheim skremte i ettertid vettet av meg, slik at det aldri mer blir fyrt opp så mye som en sigarett. All nikotin er livsfarlig for meg, er jeg blitt fortalt. Hver gang jeg har lyst på en røyk, ser jeg hjertelegens alvorlige ansikt for meg.

Terje Bordal trenger tid til å bygge seg opp fysisk og psykisk. Han er godt i gang. Og i butikken på Fuglset er det nylig kommet hjertestarter opp på veggen.

– Tilfeldigvis har Rema bestemt at alle butikker skal ha hjertestarter til disposisjon. Det er utrolig bra. Folk kan skaffe seg en oversikt over hvor lokale hjertestartere befinner seg hen på siden www.norskehjertestartere.no, sier Terje Bordal.

Han håper at han ved å fortelle sin historie kan bidra til at flere er føre var, at flere legger om livsstilen hvis det er nødvendig, og at flere får sjekket opp blodårene sine. Det kan redde liv.

intelligent hjertestarter: – De nye hjertestarterne er kjempeintelligente. Lett å bruke. Men man må vite hvor de er. Sjekk www.norskehjertestartere.no. Foto: Bjørn Brunvoll