Denne uka var kompanisjef for tredje gardekompani, kaptein av rang, på inspeksjon i Eidsvåg, dit han skal ha med seg alle de 120 gardistene i musikk- og drillkompaniet – samt et befal på ti – på fire dagers besøk i forbindelse med Nesset musikkfest i juni.

– Vi takket ja fordi vi har færre utenlandsoppdrag i år og en roligere periode akkurat før sommeren. Vi likte også at vi skal få gjøre noe mer enn bare drill, og at involvering av barn og unge går som en rød tråd gjennom prosjektet, sier Jan-Erik Synnes.

Tre busser, en lastebil og 120 madrasser

Se det for deg. Mandag 19. juni ankommer tre splitter nye busser, med flotte innlagte toalett (en vesentlig detalj med 130 passasjerer) og en lastebil Nesset. Og folketallet øker med rundt fire prosent. Litt seinere i uka skal hele kompaniet marsjere ned hovedgata i Eidsvåg sentrum. Fra den splitter nye hallen, via salmesang på eldresenteret, og inn på Alstadplassen for en halvtime med den berømte drilloppvisningen.

Det blir et syn ingen har sett maken til i bygda.

– Innkvartering skjer i Nessethallen, mens spisesalen blir på Bergtun. Vi har allerede skaffet 120 madrasser til gardistene. Logistikken begynner å falle på plass, forteller Lars Petter Bjerkeset, festivalsjef for Nesset Musikkfest.

Festmiddag i fjøset

Han og kompanisjefen tar i mot Romsdals Budstikke i utpreget nordvestlandsk slapsevær på prestegården. Bjerkeset forteller at han er opptatt av å gi noe tilbake til de unge gardistene når de først tar turen til de innerste deler av Romsdal.

– Vi starter med en festmiddag her i det tidligere fjøset. Det er jo litt sjarmerende, med disse båsene. Og så må vi ha plass til rekreasjon. Derfor blir det fotballkamp mot seniorlaget til Eidsvåg IL på kunstgressbanen. Og tur til Mardalsfossen, sier Bjerkeset.

– Det blir ikke i uniform og blankpussede lakksko..?

– Nei, da trekker vi i grønn uniform, smiler Synnes.

– Men bare det blir litt av et syn!, sier Bjerkeset, som ikke legger skjul på sin begeistring.

– Det største som skal skje, blir onsdag og torsdag. Onsdag med workshop med regionale korps. Der har vi plass til 250 deltakere fra hele distriktet, og det blir først til mølla. Torsdag med drilloppvisning i sentrum, og festkonsert i Nessethallen etterpå.

Bjerkeset trekker pusten.

– For meg, som liten korpsmusikant, ville det være enormt stort. Å få stå ved siden av en gardist i uniform. Garden er liksom det ypperste av skolekorps. Tenk for en inspirasjon!, sier Bjerkeset, som i dag er ansatt i Forsvarets Stabsmusikkorps – men aldri har vært i garden.

– Faktisk holdt jeg på å slutte i korps. Moren min presset meg til å fortsette. Heldigvis, kan jeg si i dag, humrer han.

30 min drill uten kommando

Synnes forteller at det bak de imponerende drilloppvisningene, som mange har sett på tv, og festkonsertene, bare ligger et halvt år med øving for de 19-20 år gamle gardistene.

– De har tjeneste til klokka åtte hver dag, unntatt fredag. Det er musikk- og drilløving, fysisk trening og eksersis. Så du rekker å bli ganske god på den tida, sier Synnes.

Han forteller at drilloppvisninga er en krevende øvelse.

– Det er 30 minutter uten en eneste ordre, både med og uten musikk, og med smell og trommestunt. Vi holder et bra internasjonalt nivå, fordi vi har funnet en nisje, sier Synnes, som ikke omtaler kompaniet som profesjonelle.

– Men topp motiverte, det er de. Dette handler jo om så mye mer. Om personlig utvikling, å jobbe mot et feles mål, mestringsevne. Gardistene er med på en reise.

– Det kan bli oppfattet som strengt, i negativ forstand?

– Ja, men man kan jo spørre dem selv. Da tror jeg de vil svare at viktige stikkord er respekt, omsorg gjennom å sette krav, og at vi også har det mye morsomt sammen, sier Synnes.

Festkonsert med 320 på scena

Han forteller at kompaniets oppgave også er å representere Forsvaret, og være en brobygger mellom kampdelen og det sivile.

– Kompaniet består nå av nesten halvparten jenter. Det sier noe om hva vi kan oppnå med allmenn verneplikt. Rekrutteringen er fortsatt god. Det er kanskje noe færre søkere, men høyere kvalitet, sier Synnes, og legger til at kompaniet ønsker seg unge fra hele landet.

– Og vi påtar oss et samfunnsansvar. Bidrar på alt fra ball for eldre, til å opptre for kreftsjuke barn. Det koster så lite for oss å gjøre litt ekstra, sier Synnes.

Han forteller at festkonserten i Nesset blir noe av det største kompaniet har vært med på.

– Et så stort korpsarrangement, med 250 deltakere i tillegg til oss – det vil si at rundt 320 skal framføre samtidig – er lenge siden. Og med så mange solister utenfra, blir dette spesielt, sier Synnes.

Bjerkeset forteller at blant andre Knut Marius Djupvik skal bidra med både låter fra musikalen Chicago og Elvis-låter.

– Det blir en familieforestilling med alt fra militærmarsjer og underholdning til popmusikk og kor, og drill sammen med musikken. Du kan si vi slår skikkelig på stortromma, sier han, og legger til:

– Det blir også den siste konserten til sjefsdirigenten Eldar Nilsen, som går av med pensjon.

Fra Nesset til Basel og Military Tattoo

Årets kull i tredje gardekompani viser fram drillen for første gang i april. Oppdraget i Nesset blir det siste før sommerferien – og før Military Tatoo i Basel i Sveits.

– Med andre ord: Nivået ligger an til å være på topp, sier Bjerkeset.

– Hvor mange forventer du tar turen til Eidsvåg sentrum torsdag?

– Under Eidsvågdagene blir det fort 1.500 i sentrum her. Så rundt 2.000 mennesker tror jeg faktisk det kan bli, sier Bjerkeset, som tror han kan skvise inn 600-700 publikummere i Nessethallen.

Og etter å ha besøkt prestegården, Nessethallen, sentrum og Alstadplassen, er ikke kompanisjefen i tvil.

– Jeg synes alt ser veldig bra ut. Men dere må love oss litt bedre vær!