MIDSUND: – Takket være den hjelp vi har fått fra folket i Midsund, opplever vi en vinter med vann fra springen. Vi har brukt varmekabler i nettet vårt, til stor glede og nytte for hele lokalsamfunnet.

Slik skriver Nima Sherpa i en hilsen til alle i Midsund kommune. Det bygde seg opp et nært forhold mellom sherpaene som bygde turstier og lokalbefolkningen. Der beskrev de også hvordan hverdagen var i heimbyen, også om den ustabile og i perioder manglende vanntilførselen vinterstid. Men folk i Midsund visste råd.

Fikk med utstyr

– Folk i landsbyen vår er utrolig glad for utstyret og vannvarmekablene vi fikk. Nå har vi montert dem, systemet fungerer veldig bra. Vannet fryser ikke, vi kan hente det rennende fra springen. Vi er svært takknemlig, er gladmeldingen fra Khunde.

Tilgang til vann har alltid vært ei utfordring, særlig i de kalde vintermånedene. Og folket var redd for å gå til den offentlige vanntanken for å få vann.

Kommer til nytte

– Det var veldig godt å høre at de har det bra. Det gjorde inntrykk på oss å høre hvordan de opplevde hverdagen heime. De lever i en helt annen tidsalder, sier Kolbjørn Ove Stølen, en av flere ildsjeler som jobbet for å hjelpe sherpaene.

– De bor på 3800 meters høgde, vann hentes fra felles vannkilder. Men på vinteren fryser det. Enkelte har tank på loftet, dit det ble pumpet vann fra utendørs tanker. Men også her var kulda ei utfordring, forteller Stølen.

Enorm giverglede

Da sherpaene forlot Midsund, hadde de med seg 17 ferdig koplete varmekabler av ulik lengde. De fikk utstyr fra lokale elektrofirmaer til en total verdi på rundt 50.000 kroner.

– De fikk med seg 110.000 kroner i penger, som står i et lokalt fond. De fikk med seg klær og gaver. Totalt bidro midsundsamfunnet med 210.000 kroner i hjelp til landsbyfolket i Khunde Village, forteller Stølen.

Tredelt fordeling

Det lokale fondet, der Midsund er en stor bidragsyter, ble opprettet i desember og inkluderer fellesskapet, Khunde kvinner Group og pensjonister.

Fordeling av midler ble kategorisert i tre deler; restaurering av kulturminnet chorten (ca. 65.000 kroner), et buddhistisk alter og minnesmerke som på grunn av sin religiøse natur er en del av deres daglige liv. Oppbyggingen av prosjektet vil starte om en måneds tid.

Opplevde tragedien

Det skal brukes penger til matdistribusjon til folk som ikke har barn og til gjenoppbygging av det lokale klosteret Kari Ganden Tenphil Ling.

I Khunde Village er det 70 husstander og rundt 350 innbyggere. De opplevde katastrofen etter et jordskjelv 25. april 2015, målt til 7,9 på Richter skala. Det forårsaket sterke følelser i mange menneskers liv.

Nesten samtlige hus var ødelagt, folk bodde i telt og under åpen himmel. Historiske og kulturelle monumenter og all infrastrukturer ble rammet. I dag har alle i Khunde fullført gjenoppbyggingen av sine egne hus.

Tilbake til Norge

– Men i løpet av våren vil sherpaer også komme tilbake til Norge for å bygge steintrapper langs turstier. Vi håper på et gjensyn i Midsund i løpet av mai, for her er det nye prosjekt som venter, sier Kolbjørn Ove Stølen.