SUND: – Distriktslensmannen har utspilt sin rolle. Det er vemodig, veldig. Jeg regner med at kontordøra blir låst til nyttår. Jeg gleder meg ikke, sier Odd Jørgen Nilssen, lensmann i Sund siden 2000.

Sund og Vågøy lensmannsdistrikt vart delt, den første lensmannen i Sund kom i 1915. Hans var opprinnelig fra Lesja, navnet var Engebret Hole.

Likhetstrekk

Vi finner flere likhetstrekk mellom den første og siste lensmannen i Sund. Som lensmann «i gamle dager» var han mye brukt i tillitsbaserte funksjoner, slik også dagens lensmann blir. Engebret satt i kommunestyret for Nord-Aukra (1926-1931), slik dagens lensmann også gjør.

Tror på reformen

– La det være sagt; jeg har tro på den nye reformen, forutsatt flere ressurser. Men det vil nok ta noen år før det fungerer optimalt. I Sund har vi ikke lenger noe beredskap, det er styrt fra Molde. Men i alle år var vi til stede, nærmest døgnet rundt. Vi kunne veilede folk og var lett tilgjengelig, sier Nilssen.

En dag hver måned er politiførstebetjent Dag Kringstad i Sandøy og Midsund, som sammen med Aukra utgjør Sund lensmannsdistriktet. To ukedager er lensmann Nilssen og førstekonsulent Wenche Sandøy Pedersen er på plass. Snart er alle på heltid ved stasjonen i Molde.

Storhetstida

– Jeg minnes 90-tallet, da vi hadde lensmann, fire betjenter og kontorhjelp. Jeg inviterte til tusenårsfest for ansatte på 90-tallet, vi var 23 personer. Det forteller litt om gjennomtrekken ved små stasjoner.

– Men vi fulgte opp, var til stede der det skjedde og hadde god kontakt med dem som bodde i distriktet vårt. Utbyggingen på Nyhamna var uproblematisk. Og skyssbåtene var livsnerven i et utfordrende landskap. Det var nærhet og gjensidig tillit.

Ny vaktordning

Tidlig på 2000-tallet kom endringene. Vaktordningene gikk mot Molde, betjentene like ens. Det blir stadig høgere skrik om at det er mindre synlig politi på øyene. Folk er oppgitt over manglende støtte de få gangene det er behov for hjelp. De gidder ikke lenger melde fra.

– Det bør de gjøre, hvis ikke har vi ingen dokumentasjon som synliggjør behovet, sier lensmannen, og innrømmer at det ikke er en kjekk situasjon. Men heller ingen unik situasjon i politiet. Det kan være tungt å slippe byene ...

Fem på veggen

Odd Jørgen Nilssen ser på veggen foran seg, der henger foto av hans fem forgjengere. Engebret Hole (1915-1941), Iver A. Hjertvik (1941-1948), Johan P. Viggen (1949-1977), Inge Hjertvik (1978–1994) og Gunnar Høgseth (1995-1999). Nilssen får ikke plass før han går av. Men hvor skal bildene henge ...?

- Det er et godt spørsmål. Her har vi også skrivemaskinen som visstnok ble tatt i bruk fra første dag i 1915 og som gjorde nytte for seg fram til midten på 70-tallet. Og her er veska tilhørende Sund forligelseskommisjon og skal være fra 1885.

Namssaker

Lensmannen er også seksjonsleder sivil og forvaltning ved politistasjonen og koordinator sivil rettspleie i politidistriktet. Førstekonsulenten jobber også med namssaker.

– Namsmannens rolle blir stadig viktigere, oppgavene står i kø. Vi blir nok ikke arbeidsledig noen av oss, forsikrer Nilssen.

Lang historie: Fra 1915 har Sund vært eget lensmannsdistrikt. Mange minner ligger igjen, blant annet ei skrivemaskin som ble tatt i bruk fra første dag og gjorde nytte for seg fram til midten på 70-tallet. Veska tilhører Sund forligelseskommisjon og skal være fra 1885. Foto: Agnar Gjendem
på flyttefot: Odd Jørgen Nilssen og førstekonsulent Wenche Sandøy Pedersen innser at fra nyttår stenges kontoret, politistasjonen i Molde blir ny base. Foto: Agnar Gjendem