Molde: 70-årsfeiringen fortsatte utover dagen, med kake og underholdning i produksjonshallen, hvor Glamox-koret sto for underholdningen og et panel av medarbeidere med lang fartstid fortalte fargerikt om hvordan det var å være Glamox-ansatt før i tiden – under legendariske Birger Hatlebakks tid. Kleskoder, arbeidstid, lønninger, produksjonsmetoder og omgangstone – det meste har endret seg.

Dramatisk historie

Det er over 70 år siden Birger Hatlebakk fra Fræna oppfant glamoxeringsprosessen som gjorde at han kunne lage lysarmatur av aluminium billigere og bedre enn konkurrentene. Glamox ble startet i 1947, ti år seinere ble fabrikken i Molde bygget. Utover 60-tallet vokste Glamox til nærmere 500 ansatte og med produksjon og salgsorganisasjon i flere land. Men det har ikke alltid vært så lyse tider. Siden starten har Glamox vært gjennom mange dramatiske nedturer og omstillinger. Både på begynnelsen av 80-tallet og på 2000-tallet lå selskapet nede med brukket rygg og på kanten av konkurs. Men hver gang har Glamox kommet tilbake og er i dag en global bedrift med store markedsandeler og gode overskudd. Et automatisert produksjonsprosess og tung satsing på produktutvikling er en viktig del av suksessen.

Ingenting er likt

– Alt er endret siden jeg begynte. Ingenting er likt, mener Henny Eidem, som har jobbet på Glamox i 39 år.

– Det har vært kjempestore forandringer, og det har vært dramatiske tider også, med konkurstrussel og usikkerhet, Jeg var av dem som kjøpte aksjer da det så som mørkest ut på begynnelsen av 80-tallet. Vi var mange som gjorde det for å prøve å berge bedriften. Jeg har den aksjen ennå, sier Eidem. En ting har imidlertid ikke endret seg siden hun begynte,

– Arbeidsmiljøet har vært veldig bra hele vegen. Det er et veldig sterkt samhold. Miljøet er vel grunnen til at så mange blir lenge her.

Kan jobbe seg opp

Egil Holm er enig.

– Det er klart at man blir ikke på en arbeidsplass så lenge hvis man ikke trives fantastisk godt, mener Holm, som i år har kan feire 50 sammenhengende år som ansatt på Glamox.

– Men i tillegg til miljøet er det også veldig spennende å jobbe her. Du må stå på, men som ansatt har du mange muligheter. Det er arbeidsplass hvor det er mulig å skifte avdeling, prøve seg på forskjellige områder, få nye oppgaver og jobbe seg oppover. Og det er en bedrift som er i forkant når det gjelder teknologi og nye løsninger. Det er nok en viktig grunn til at mange blir, sier Holm.

Satser på Molde

Glamox i Molde har 350 medarbeidere, mens det totalt er over 1300 i konsernet. Hovedkontoret ligger i Oslo, og selskapet har virksomhet i 60 land. Sjøl om hovedkontoret ligger i oslo, er likevel avdelingen i Molde en bærbjelke i konsernet, sa konsernsjef Rune Marthinussen i sin tale.

– Molde er en bærebjelke med sitt kompetansemiljø, og det er et miljø som vi må fortsette å utvikle. Alt ligger til rette for videre vekst, sa Marthinussen.

Ordfører Torgeir Dahl i Molde sendte sin gratulasjon til jubilanten over videoskjermen. Dahl understreket Glamox sin viktige betydning for kommunen over mange tiår.

– Jeg ser fram til at Glamox fortsatt kan utvikle seg her i Molde og at vi fortsatt kan ha det gode samarbeidet, sa Dahl.

GLAMOX FOR LIVET: Henny Eidem har jobbet på Glamox i 39 år, Egil Holm i 50. Godt arbeidsmiljø og mange muligheter er noe av grunnen. Foto: Vidar Myklebust