BUD: – Kvinnfolka gikk inn ved våpenhuset, mens mannfolka gikk inn hovedinngangen. Der mennene gikk inn var det spyttbakke. De som vasket her fikk 50 kroner i året, men for å vaske spyttbakken vanket det 5 kroner ekstra per år, sier Brit Sundsbø i jubileumskomiteen for Bud kyrkje, som i år fyller 300 år.

Det er mange år siden separate innganger ble praktisert. Heldigvis, bør man vel tilføye, både om dét og om skriftevinduene, hvor damene måtte erkjenne sine synder om de hadde blitt svanger utenfor ekteskapet. Bud kyrkje, oppsatt i 1717, har en lang historie. Om man starter litt før: Den forrige kirka lå der Bud handel står i dag. Ei stavkirke som brant som følge av lynnedslag i 1709.

– Det tok noen år å sette opp ny kirke, men i 1717 ble den tatt i bruk. I 1832 slo lynet ned i tårnet. Tårnet tok fyr, men de klarte å sage det av før brannen spredte seg. Dette tårnet var spisst, men ble da erstattet av «løk-kuppelen», som kan minne om ortodokse kupler, sier jubileumskomiteleder Arne Stavik.

Tårn i siktelinja

Til alt overmål slo lynet ned igjen, i 1859, men da uten større skader. Under 2. verdenskrig ble tårnet tatt ned.

– Tårnet sto i siktelinja til tyskerne på Ergan. Det ble demontert og lagt på lager til krigen var slutt. Som et apropos: Kirketårnet har alltid vært et merke for dem som er ute på fiske. Jeg bruker det sjøl, jeg sikter meg inn mot tårnet for å finne de gode fiskeplassene, sier Stavik.

Biskopbesøk

Historiene om Bud kyrkje og buaværet er mange, man kan ikke nevne det ene uten å ha med det andre, mener Stavik, som er blant bidragsyterne i en jubileumsbok, som skal gis ut før 11. juni, når det blir storstilt jubileumsgudstjeneste med biskop, fylkesmann, fylkesordfører, domprost.

– Vi håper å få sette opp telt med storskjerm ved kirka, det er bare plass til 250 inni kirka, men vi regner med mange tilhørere, sier Christina Frisnes, leder i soknerådet.

– Samlingspunkt

Jubileumsåret starter offisielt 23. mars på samfunnshuset, når Bud skoles elever fremfører underholdning fra ulike tidsepoker gjennom de 300 åra i kirkas historie.

– Tone Bergseth har skrevet en salme, som skal urfremføres der, sier Frisnes.

Allerede før den tid snikstarter Bud kyrkje markeringen. 26. februar holder Bud mannskor konsert til inntekt for nytt orgel i kirka.

– Hva betyr kirka i bygda?

– Den har alltid vært sentral. Et samlingspunkt for hele buaværet. Som fiskevær har vi vært utsatt for ulykker, uvær. Det er ikke så langt fra liv til død som det er andre plasser, sier Stavik.

Musikalske kulturopplevelser

I løpet av året blir det flerfoldige arrangement i kirka. Reformasjonsjubileet blir avholdt i Bud kyrkje, det blir salmekvelder, kor- og korpskonserter. I samme slengen pågår også restaurering av blant annet altertavla og tre maleri.

– Vi åpner kirka mer for kulturopplevelser i år. Det blir mye sang og musikk, som buaværingene er kjent for å være gode på, sier Kathrine Røbekk, kasserer i soknerådet.

HVA: Konsert med Bud manns-kor og Radmila Stojkovic

TID OG STED: 26. feb kl. 18.00 i Bud kyrkje

Skriftevindu: Brit Sundsbø i jubileumskomiteen med et skriftevindu. Her erkjente damene sine synder om de hadde havnet «i uløkka». Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Bud kirke fotografert i 1933. Foto: Birkeland