Det er ikke mange årene siden Gjemnes var blakkere enn ei kirkerotte. Økonomisk gikk det den vegen høna sparker. I 2011 var det et akkumulert underskudd på 23,5 millioner kroner. Men så snuddet det totalt. Underskuddet ble nedbetalt på tre år, to år tidligere enn Fylkesmannens krav.

Etter det ble 20 millioner satt av til disposisjonsfondet. Siden har kommunen brukt knappe sju mill. av fondet for å realisere viktige prosjekt, blant annet innen skole. Etter et godt 2016 fylles fondet opp igjen med 8,7 millioner kroner. Det betyr et forbedret resultat på 50 mill fra 2012 til 2016.

Gnir seg i hendene

Ikke rart rådmann Birgit Eliassen og økonomisjef Per Olav Eide gnir seg i hendene. Samtidig understreker de at «festen» viser tegn til snart å være over.

– Først og fremst skal vi glede oss over et netto driftsresultat på 5,5 prosent i fjor. 12,6 millioner i pluss er formidabelt. Vi slipper jubelen løs. Også fordi vi har prestert tilsvarende i flere år på rad. Vi er fole fornøyd for tida, sier de to.

Snart er festen over

– Men på samme år neste tid vil vi nok prestentere et vesentlig svakere resultat. Det budsjetterer vi med. Gjemnes kommer dårlig ut i det nye inntektssystemet, og vi straffes for å stå alene i stedet for å slå oss sammen til en større enhet, sier Eliassen og Eide til Romsdals Budstikke.

Gjemnes kommune prøver å bygge mest mulig egenkapital til tøffere tider framover. Rådmannen og økonomisjefen påpeker at de siste årenes gode økonomiske resultat gjør kommunen i stand til å investere tungt innen skole og omsorg. Innbyggerne betaler skyhøge kommunale avgifter og eiendomsskatt, men får igjen for det i form av bedre kommunale tjenester, påpekes det.

– Angvik skole er nettopp renovert for 8,5 millioner. Batnfjord skole står for tur, her skal det brukes 17 millioner. Det virkelig store prosjektet er ny sjukeheim i sentrum, hittil kostnadsberegnet til 160 millioner. Vi kommer til å få bruk for disposisjonsfondet vi bygger opp, ingen tvil om det. Men dette er også ekstremt viktige investeringer for framtida, fastslår rådmann Birgit Eliassen, som kom inn som en virvelvind da Gjemnes lå nede med brukket rygg i 2012.

Mindre lånegjeld

Kommunen har også redusert sin lånegjeld med ti millioner kroner de siste fem årene. Samlet lånegjeld er nå 163 millioner kroner, hvilket er ganske lav gjeldsbelastning per innbygger.

Ordfører Knut Sjømæling (Sp) er strålende fornøyd med kommunens økonomiske utvikling, han også.

– 2016-regnskapet er historisk sett et av de beste vi har hatt. God drift, god ledelse, god budsjettstyring, også av store enheter som skole, helse og omsorg. Og ikke minst en stor takk til alle ansatte som står på og drar lasset, sier Gjemnes-ordføreren.