– Hvem som helst kan ta kontakt, om hvilke tema som helst. Men det kan være praktisk å sende en mail på forhånd om hva det gjelder, så advokaten er forberedt, sier Lise Molund, leder for Advokatforeningens lokallag i Molde.

Samfunnsansvar

I januar startet Lise Molund og fem andre advokater opp «Advokatvakten» i Molde frivilligsentrals lokaler i Vektergata. Tredjehver tirsdag fra klokka 18 til 20 vil det være advokat tilgjengelig i møterommet. Advokatene jobber på frivillig basis, og de rullerer på hvem som er tilstede. Man kan få inntil 30 minutt med advokaten, og Molund oppfordrer til å gjøre avtale i forkant.

– I Norge har vi en ordning med fri rettshjelp, men det er bare visse saker som dekkes. Inntekten man må ha er svært lav. Advokatforeningen sentralt oppfordrer til å starte gratis advokatvakt for å unngå at det kun er dem med høy inntekt som har muligheten til å oppsøke advokat. Dette er en del av advokatens samfunnsansvar, sier Molund.

Juridisk handlingsrom

Molund tror det har vært advokatvakt i Molde tidligere, men det er en god stund siden. Tilbudet eksisterer i Ålesund og Kristiansund, men ikke som et samarbeid med Advokatforeningen, ifølge Molund.

– Vi vet at tilbudet i Ålesund og Kristiansund er populært. Mange vil få god hjelp til å løse sakene sine etter en kort samtale med advokat. Men det er klart, det er ikke rom for de svært kompliserte og tunge juridiske spørsmålene, sier Molund.

– Hva kan dere hjelpe med?

– Vi bistår i kartlegging av hvilket rettslig handlingsrom personene har i sakene de kommer til oss med. I første rekke prøver vi å hjelpe til så folk kan finne løsninger på egenhånd. Vi kan se «prognosene» for en sak, og gi råd for om det er lurt å gå videre rettslig, eller ikke. Av og til kan man jo ha rett i en sak, uten at det er verdt å trekke inn en advokat, sier Molund.

– Hvilke saker har dere fått til nå?

– Vi har taushetsplikt, så jeg kan ikke si noe spesifikt om det. Men generelt gjelder spørsmålene offentlig forvaltning, testament og arv. Noen lurer kanskje på hva som skjer ved et samlivsbrudd, hvis de mister jobben, og lignende. Det er varierte tema, sier Molund.

– Ikke for å verve klienter

Foreløbig drives tilbudet av seks advokater tilknyttet ulike firma i Molde. Molund ser gjerne at flere advokater melder seg. I første omgang har de satt opp vakter et halvt år fram i tid. Molund understreker at tilbudet er uavhengig.

– Dette er ikke en møteplass for potensielle klienter eller en plass å sluse folk inn i advokatkontorene. Vi har ikke budsjett, og har opprettet samarbeid med kommunen for å få låne gratis lokaler i frivilligsentralen. Markedsføringen går gjennom gratis kanaler, som Facebook, og hjemmesidene til kommunen og advokatforeningen, sier Molund.

– Hvorfor vil du bidra?

– Jeg har alltid tenkt at om man har overskudd og kompetanse bør man bidra. I et samfunn må man hjelpe hverandre dersom man kan, sier Molund.