Dette har elever fra 1. klasse naturbruk bestemt seg for å gjøre noe med. Mottoet er at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Torsdag var 11 elever og lærer Tore Kristian Leren i aksjon i området rundt Julshamna på Farstad, der den populære kyststien ligger.

Hvalen en vekker

– Historien om den sjuke hvalen med magen full av plast var nok en vekker for mange. Også for oss. Forsøpling av havet er jo et stort miljøproblem. Klassen vår består av elever som skal gå videre i retning akvakultur eller fiske og fangst. Da er det veldig relevant å kunne gjøre en innsats lokalt for å rydde i strandsonen. Vi starter her på Julshamna, et populært friluftsområde for lokalbefolkningen, sier Leren.

Naturbasert aktivitet

En skoledag i uka har de et fag som heter naturbasert aktivitet. Rydding av plast og annen søppel er absolutt en god måte å bruke noen slike skoledager på, mener elevene. De er også innmari glad i å være ute.

Verst for fisk og fugl

Hun tenker først og fremst på fisk og fugl, men også på det visuelle for folk som ferdes i fjøra. De er det veldig mange av på Farstad.

Lærer Tore Kristian Leren synes det er viktig lærdom å formidle at en bærekraftig utvikling ikke er forenlig med å kaste ikke-nedbrytbart avfall rett på sjøen.

– Dager som dette er helt klart med på å øke elevenes oppmerksomhet rundt miljøskadelig forurensing. Og dette er ikke noe vi skal gjøre bare en gang. Det blir flere slike aksjoner, på andre steder i nærområdet. Jeg har sett det atskillig verre enn hva vi opplevde her ute i dag, sier Leren.

Erling Gule (16) fra Bud har også sansen for en skoledag i nærmiljøets tegn. Han vil at fisken han skal fiske opp skal slippe å svømme rundt i forsøplet farvann.

Naturbruk-elever plukket opp mye skjemmende og skadelig avfall på noen timer ute på Julshamna. Foto: Eirik Heen
En nyttig og lærerik dag i fjøra for elevene. Foto: Eirik Heen