Eide: Dette var det gledelige budskapet fra rådmann Ole Bjørn Moen til kommunestyret torsdag. Han tok forbehold om at resultatet ennå ikke er revidert.

Stort behov

Pengene er sårt tiltrengt, for kommunedriften er langt fra i balanse.

– Sjøl om vi har en gevinst i form av et mindreforbruk, viser driften et netto negativt resultat på 7,1 millioner kroner, og vi trenger penger for å balansere ut driften både i 2018 og 2019, sa rådmannen til kommunestyret.

Han understreket at dette vil kreve sterk styring.

Eiendomsskatt og bunnfradrag

Moen kom med nyheten da kommunestyret skulle vedta eiendomsskatt og debatterte et forslag om bunnfradrag. Et bunnfradrag på 200.000 kroner gjør at Eide kommune får en mindreinntekt i 2018 på rundt 600.000 kroner.

Til fond

Rådmannen gjorde det klart at administrasjonen vil foreslå å overføre overskuddet til disposisjonsfondet. Der står det ved årsskiftet 22,7 millioner kroner.

Overforbruk

Budsjettet for 2016 har en inntektsramme på 190 millioner kroner. Regnskapet viser en ramme på 196 millioner kroner. Økningen på 6 millioner kroner består av ca. 3 millioner kroner i økte skatteinntekter og rammetilskudd. Resten er avkastning på fondsforvaltning med ca. 2,8 millioner kroner.

– Hva med pensjonsutgiftene?

– Pensjonskostnaden er også dette året mindre enn budsjettert, som i Kommune-Norge generelt. Premieavviket bidrar positivt til resultatet, sier rådmann Ole Bjørn Moen.