Skjerping av tjenestebeskrivelser i pleie og omsorg skapte bekymring for funksjonshemmete barn da saka var oppe i kommunestyret i Molde.

– Å skulle ta sitt eget barn ut av heimen, har en voldsomt høg terskel. Det må gjøres med stort hensyn overfor familien, påpekte Terje Tovan (BOR) da kommunestyret behandlet nye kriterier for å motta hjelp i pleie og omsorg.

Måtte spesifisere tilbud

Et stort merforbruk førte til en gransking av pleie og omsorg og tiltak funksjonshemmete i 2015. Den pekte på behovet for en tydelig avklaring i forhold til hva innbyggerne kan forvente av tjenester, og hva de må sørge for sjøl.

Torsdag fikk tilbudet om avlastning for familier med funksjonshemmete barn uventet stor oppmerksomhet.

Kritikk fra fagfolk

En gruppe tillitsvalgte hadde nemlig henvendt seg til samtlige gruppeledere med kritikk av den nye tjenestebeskrivelse.

Den sa at «for barn under skolealder ytes tjenester i kommunal barnebolig». Noe de tillitsvalgte tolket som at små barn i praksis må tas ut av heimen og inn i institusjon for at familien skal få avlastning.

De tillitsvalgte viste til at fagpersoner som jobber tett på slike barn, frarådet dette.

La inn mer skjønn

Rådmann Arne Sverre Dahl la ikke skjul på at han mislikte at de tillitsvalgte ikke gikk tjenesteveg, og viste til at den allerede hadde vært på høring.

Politikerne endte med å sette inn et forbehold fra H-Ap om et «kan» i beskrivelsen: «tjenesten kan ytes i kommunens barnebolig» for å åpne opp for andre alternativ til avlastning.

Delte erfaringer

Da Tovan gikk på talerstolen, var det med over 20 års erfaring som mottaker av tjenester fra tiltak funksjonshemmete.

Med en autistisk sønn har avlastning vært viktig for å få familielivet til å henge sammen.

– Foreldre som får funksjonshemmete barn vet ikke hva de står overfor, og hjelpeapparatet kan være altfor «snille» når de forteller hva de har i vente av utfordringer, sa Tovan.

Han fikk gjennomslag for oversendelsesforslaget om at faggrupper med spesialkompetanse på brukerbehov blir involvert i framtidige revisjoner av tjenestebeskrivelser.

– Molde har en fantastisk tjeneste for funksjonshemmete, men det som kunne vært bedre er samhandlingen mellom de mange aktørene, sier Tovan til Romsdals Budstikke.

Ønsker bedre familiehjelp

Tovan viser til at en stor andel familier brister under belastningen det er å ta seg av et multihandikappet barn.

– Min største bekymring er at familier brytes opp og ikke blir i stand til å ivareta omsorgsoppgavene sine. Det er ikke det beste for barnet. Derfor er riktig avlastning så viktig, sier han.

– Ingen endring

Ifølge kommunen var bekymringen for tilbudet nokså ubegrunnet, da beskrivelsen var ment å videreføre dagens.

– Endringen i kommunestyret mjuket opp teksten, men i praksis var det ingen planlagt endring, sier konstituert kommunalsjef Ann-Mari Abelvik til Romsdals Budstikke.

– Beslutning om avlastning tas alltid i samråd med foreldre.

– Noen kan ha behov for avlastning utenfor heimen, men vi vil aldri tvinge noen til det. Lova sier at slike tilbud skal tilpasses individuelt, forsikrer Abelvik.

Romsdals Budstikke lyktes ikke å få en kommentar fra de tillitsvalgte om vedtaket fredag.

– Molde har et fantastisk tilbud til funksjonshemmete, men samhandlingen rundt familien kan bli mye bedre, sier Terje Tovan, som sjøl har en autistisk sønn. Foto: ERIK BIRKELAND