Siden 2010 har Bud hatt status som «typisk turiststed», og har dermed hatt anledning til å la butikker holde åpent på helligdager og søndager i tidsrommet fra 1. juni til 31. august. Altså sommersesongen. Men nå ser Bud handelsforening behov for å starte med åpne butikker på røddager allerede fra påske. May Britt Helseth, som driver Bunnpris, har underskrevet søknaden som ble behandlet i kommunestyret torsdag.

Endret trend i Bud

– Trenden har endret seg siden vi først fikk innvilget søndagsåpent i sommersesongen. Bobilturistene er på vegen nesten hele året, og de vil i stadig større grad til Bud. Det er vi veldig glade for. Utfarten på helg og høytider er stor. Vi må ha noe å tilby dem, de må få kunne handle når de besøker Bud. Derfor søker vi om å få muligheten til å ha søndagsåpent allerede fra palmesøndag. Påske, pinse, kristi himmelfartsdag og 17. mai er veldig aktuelle dager for oss å holde åpent, for da kryr det av kortreiste turister i Bud, sier May Britt Helseth til Romsdals Budstikke.

Stadig færre butikker

Nasjonal Turistveg Atlanterhavsvegen starter i Bud. Mange kommer også for å nyte atmosfæren i det rolige fiskeværet. Mange er innom Bud i forbindelse med turer til Bjørnsund. Ergan er også et sted mange er innom. Og så har Bud lenge vært et attraktivt sted for folk som vil ha seg fyldig og god husmannskost. Samtidig har antall butikker i Bud gått ned og ned. De som er igjen ønsker å styrke sin omsetning ved å kunne holde åpent også på røde dager.

Ketil Pedersen er leder i Bud handelsforening. Han driver Bud Bensin og Fritid, som i tillegg til å selge drivstoff og pølser også har fritidsklær, maling, fiskeutstyr, leker, gaver og interiørartikler.

Vil yte best mulig sørvis

– For vår del holder vi jo uansett åpent på søndager. Det er vel helst dagligvareforretningene som vil dra nytte av en utvidet periode med søndagsåpent. Bakgrunnen er nok først og fremst den sterke veksten i bobilturisme. Mange står jo her nesten hver helg året rundt. Veldig bra for Bud. Vi vil yte best mulig sørvis til våre tilreisende, sier Ketil Pedersen.

Ikke uventet ble det god politisk debatt av temaet søndagsåpent. Og ikke uventet var KrF først ut på talerstolen i Fræna kommunestyre. Kjell Lode hadde følgende hjertesukk:

Tenker på arbeidsfolket

– Vi sa ja til juni, juli og august. Ikke uten kritiske røster. Så har det skjedd en utvikling. Skal det plutselig ikke være fred lenger i «den stille uka» heller nå da? Likedan 17. mai og pinse. Om ikke folk har respekt for de religiøse helligdagene, så kan vi i det minste ha respekt for arbeidsfolket. De må få slippe å jobbe på disse dagene. KrF etterlyser refleksjon i denne saken. Vi må ta hensyn til helligdagsfreden. Det er nok søndagsåpent i Bud som det er.

Hva er forskjellen?

– Her er jeg ikke enig med Kjell. Hva er forskjellen mellom et skisted og et fiskevær? Det er ikke noe helligdagsfred på Oppdal eller Bjorli. Skal vi regne Bud som et typisk turiststed gjelder det utvilsomt også i påska. Vi må si ja til dette, behovet er der, mener Erling Hustad fra Sp.

Frank Fylling fra Høyre bor i Bud. Han har full forståelse for at handelsforeningen vil utvide sesongen med søndagsåpent.

– Det er en betydelig trafikkøkning i Bud. Det merker vi som bor der godt. Vi har et ansvar for å tilby turister muligheten til å benytte stedets butikker også på røde dager. Vi har bare Bud i Fræna som kan defineres som et typisk turiststed. Da bør vi legge til rette for at det fortsatt skal være slik, fastslår Frank Fylling.

Sofie Elisabeth Hermann Brekken (Ap) er slett ikke glad i søndagshandel, men hun er tilhenger av at det kan innvilges unntak.

– Jeg er litt enige med begge syn på denne saken, så hvorfor ikke legge oss midt i mellom? Søndagsåpent i Bud fra 1. mai kan da være et bra kompromiss? Da freder vi fortsatt påska, påpeker Brekken.

Laila Nøsen fra SV er helt enig. Hun lurer på om turistsesongen egentlit starter så tidlig som til påske. Hun understreker at det er viktig at søndager og helligdager beskyttes mest mulig, at det ikke blir frislipp.

Forslaget fra KrF om å beholde dagens ordning fikk bare tre stemmer fra partiets egne representanter. Forslaget om søndagsåpent fra 1. mai fikk også altfor liten tilslutning i kommunestyret. Det ble et klart flertall for innstillingen fra driftsutvalget, som går på at Fræna kommunestyre innvilger søknaden fra Bud handelsforening. Men Fylkesmannen skal ha siste ord. Ordfører Tove Henøen forventer at det blir et ja også derfra.

Kjell Lode og Frank Fylling i diskusjon om mer søndagsåpent i Bud. Lode sa nei. Foto: Eirik Heen
Ketil Pedersen, Bud handelsforening Foto: Eirik Heen