Forslaget om bunnfradrag var framsatt av et samlet formannskap. I kommunestyret stemte en imot.

Rune Strand (Ap) mente bunnfradraget bør være likt med Fræna, og gjelde både boliger og fritidseiendommer.

Hva er et skatteobjekt?

Ragnvald Olav Eide (V) lurte på hva det vil si at bunnfradraget skal regnes for hvert skatteobjekt. Rådmannen svarte at hver husstand og hvert verk og bruk er et skatteobjekt.

– Jeg føler det fortsatt ikke er klart hva som skal skattlegges, repliserte Ragnvald Olav Eide.

Terje Lyngstad (H) sa han var bekymret bunnfradraget, som vil gi kommunen en mindreinntekt på rundt 600.000 kroner i året. Dette får de i retur ved høstens budsjettbehandling. Samtidig uttrykte han ulyst over å uttale bekymringen ettersom han og Høyre er sterkt imot e-skatten.

Enslig nei-mann

Kolbjørn Gaustad (Sp) gjorde det klart at han fortsatt står på sitt valgløfte om nei til eiendomsskatt. Han ble alene om å stemme for sitt forslag om å utsette innføringen av skatten til Eide er sammenslått.

Ville ha fritak

Etter forslag fra Jarle Ugelstad Klavenes (Ap) vedtok forsamlingen enstemmig et punkt om å gi mulighet for å søke om fritak fra e-skatt. Dette vil gjelde samfunnsnyttige stiftelser eller institusjoner.

– Vi bør gi denne muligheten, slik Fræna har gjort, ut fra at skattevedtakene våre bør harmoniseres, mente han.

Uenig

Terje Lyngstad (H) var uenig.

– En harmonisering bør gå begge veger. Det betyr at noen må gå opp og noen må gå ned. Men hvis det er slik at det må fattes et vedtak om fritak, er jeg enig i det. Jeg ser ingen grunn til å ta med dette punktet sjøl om Fræna har det, sa han.

Arne Birger Silnes (Ap) understreket at det bør være mulighet for fritak, som vil være en lette for lag og foreninger som sliter, hevdet han.

Hjelp fra Fræna

Fræna vil hjelpe til med skatteinnføringen. Eide får bruke skattekontoret som Fræna har bygd opp og unngår slik en del utgifter. Kontoret skal drive taksering og utskriving av skatt. Det er håp om at pensjonist Bjørg Østerbø, som har stor erfaring på området fra prosessen i Fræna, kan engasjeres i arbeidet, opplyste rådmannen.

Alt takstgrunnlag må være på plass innen juni 2018.

2 promiller

Eide vil få en skattesats på 2 promiller i 2018.

I medhold av eiendomsskatteloven § 7 bokstav b fritas bygning som har historisk verdi for eiendomsskatt. Nyoppført bygning som helt eller delvis brukes som bolig fritas etter eiendomsskatteloven § 7 bokstav c i 3 år, eller til kommunestyret endrer eller opphever fritaket.

Det opprettes en skattetakstnemnd på tre personer. Formannskapet får myndighet til å utpeke medlemmene.

Det opprettes en klagenemnd på tre personer. Formannskapet får delegert myndighet til å peke ut medlemmene.

Eiendomsskatten skal betales i fire terminer.

Kolbjørn Gaustad (Sp) (t.v.) var alene om å stemme mot eiendomsskatten, og ville ha den utsatt til nykommunen er etablert. Foto: Oddbjørn Harnes