– Vi har opplevd dager med sol, havblikk og sild som blenker i sjøen. Det ser som et eventyr, sier reder Torfinn Gangstad. Veteranen blir rent poetisk.

– Det er sild i formidable mengder som gyter på Buagrunnen, det er dekt med rogn. Det eneste som mangler er skikkelige priser. Det ligger rundt fem kroner, sier Gangstad.

Historisk levering

Det er lenge siden det har vært lossing av havets sølv ved anlegget i Sjøvika. Men nå var Gangstad jr vært inne ved anlegget og levert 64 tonn til Ocean Products Sales, som utenlandske eiere driver. Kanskje eneste mottak ved anlegget i år.

– Det var flott sild med snittvekt på 360 gram som ga fem kroner i kilopris, forteller han. Det gir en verdi på rundt 320.000 kroner for en veteran og to unggutter om bord.

Rekordfangst

Utenfor Ona var også sjarken «Emma», med unggutter fra Midsund om bord. Nota var så full av sild at de måtte be om gode råd.

– De tok 100 tonn, alvorlig mye på en så liten båt. De hadde sild overalt, en utrolig opplevelse for en ny generasjon fiskere, mener Gangstad. Å sette i gang propellene ville vært risikosport, de måtte hjelpe til med sleper.

Til Harøysundet

– Her har det vært hektisk fra midt i januar, da vi fikk inn båter med sild som kom nordfra. Nå merker vi aktiviteten utenfor vår egen kyst, sier daglig leder Kristofer Reiten ved Vikomar i Harøysundet.

– Nå er det småbåter som dominerer utenfor vår egen kyst. Men vi har også inne større båter, nå ligger blant annet en irsk båt og losser, forteller han.

Store kvantum

Ved Vikomar sitt anlegg har de så langt tatt imot rundt 10.000 sild. Kvaliteten er god, men silda er så fersk at de må vente med å produsere. Det aller beste går til filet.

Bestanden av norsk vårgytende sild er rekordhøg og et stadig større kvantum blir filetert. Fra filetering av sild kan rogn utnyttes som et verdifullt biprodukt.

– Det er en del rogn som vi selger til dem som betaler mest. Det er god mat, de største mottakerne finner vi i Japan og andre steder i Asia, forteller Reiten.

Venter langt mer

– Jeg antar at vi vil ta imot 50.000 tonn sild ved anlegget i år. Det er mange av de større båtene som venter med sildefisket til høsten, kanskje i håp om bedre priser.

Reiten forteller at ved Vikomar har de 50–60 i arbeid i denne perioden. Mange har vært med siden de startet mottak i 2004, og som nå er det største sildemottaket i fylket.

Rett om spådommer

– Vi har jo statlig diskusjoner med havforskerne om hvor mye sild det er i havet, men også stort enighet om at det nå er mye. Og så er det godt at de små kan tjene penger, det er blitt noen millioner så langt i år. sier Gangstad.

Karl Kristiansson ved lossekaret på mottaksanlegget hos Ocean Products Sales. Foto: Kathrin Gangstad
Gangstad jr leverer sild ved mottaksanlegget i Sjøvika. Foto: Kathrin Gangstad