I styremøtet 11. juni 2014 ble det diskusjon om det var noen risiko for pasientene ved å stenge barneavdelingen i helgene. Tre av de ansattes representanter ville utsette avgjørelsen om helgestenging, men ansattevalgt Charles Austnes sørget for flertall for helgestenging.

Direktøren lovet risikovurdering

Styret sluttet seg til direktør Eidsviks formulering i vedtaket: «Før vedtaket settes i verk skal det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse. Dersom det avdekkes uhensiktsmessige konsekvenser, skal det iverksettes kompenserende tiltak for å sikre kvalitet og pasientsikkerhet», la styret til grunn.

– Ble det gjennomført en slik risikoanalyse, styreleder Kinserdal?

– Fikk du og styret noen tilbakemelding på at det var risiko ved å stenge barneavdelingen i helgene?

– Nei, det mener jeg med hundre prosent sikkerhet at vi ikke fikk.

– Dersom styret hadde fått vite at det var risiko, ville du ha stoppet helgestengingen?

– De skal jeg ikke si med sikkerhet, men jeg ville ikke ha godtatt at helgestenging ble iverksatt før det var satt inn kompenserende tiltak, sier Kinserdal.

– Hva kan være kompenserende tiltak?

– Tida der helgestenging ble anbefalt fra administrasjonens side kom samtidig som det skjedde endringer i eierskapet til ambulansene og samtidig som AMK-sentralene ble lagt om. Det stiller krav til at informasjon må utveksles og at rutiner må sikres.

– Politiet har tatt ut siktelse mot Helse Møre og Romsdal etter at 10 måneder gamle Sebastian døde i februar 2015. Hvordan ser du på at helseforetaket kan bli ilagt straff for å ikke ha sikret forsvarlig oppfølging av sjuke barn i helgene?

– Er Helse Møre og Romsdal ferdig med å ettergå saka?

– Styret har lagt til grunn at helseforetaket følger opp Sebastian-saka ved å be Sebastians pårørende om unnskyldning. I tillegg må vi kunne lære noe av en slik sak. Ett spørsmål som reises er: Har helseforetaket nok systemkompetanse til å vurdere risiko når ting endres? Det må vi spørre oss om, ikke bare på bakgrunn av denne saka, men på generelt grunnlag, sier styreleder Stein Kinserdal.

– Hjelset-sjukehuset planlegges. Er det klokt å bygge nytt sjukehus uten å kunne legge inn akutt sjuke barn?

– Den delen ønsker jeg ikke å dra i gang noen diskusjon om nå, sier Kinserdal.