Trenger noen ideer, er det bare å ta en tur til Svanvika. Siden januar har rosarussen, som de eldste kalles, jobbet med kommunereformen.

– Vi startet med å hente fram Eides kommunevimpelen. Først undret vi oss over hva dette er for noe, og hva symbolene betyr. For eksempel; hvorfor har Eides svaner sju halefjær? Så gikk prosjektet over i en ny fase, vi begynte å undersøke. Etter hvert kom svarene. De sju fjærene står for Eides den gang sju skolekretser, forteller de pedagogiske lederne som har stått for prosjektet – Christina Lyngstad, Åshild Eide og Torunn Hagen til Romsdals Budstikke.

Sammenslåing

Surfende svaner

Her kom det fram mange friske ideer. Våpenet, fant de ut, kunne lages som en kombinasjon av dagens to våpen, bare at gulfargen mellom Frænas bølger ikke kan beholdes. Den må sjølsagt være blå! Derimot kan himmelen være gul, for svanene kan surfe på blå bølger mot en solfylt himmel.

Flere aktuelle navn

Til navneprosessen har de flere forslag. Hvilket navn som er best, er sannelig ikke godt å vite. Men det problemet har jo også de voksne. Det er vel derfor de har utlyst konkurranse?

Noen av Svanvikens navnekonsulenter kan for eksempel tenke seg Svanefræna.

Eller hva med Bølgesvane, Fræneide, Svanebølgeøya eller Kråkekommunen? Den siste kom etter at de hadde observert mange kråker i omlandet.

Samfunnskunnskap

Hensikten med prosjekt som arbeidsmetode i barnehagen er at barna skal lære seg å undres og slik tilegne seg kunnskap. De har prosjekt om ulike tema. I prosjektet om kommunene har de fått en smakebit på samfunnskunnskap.

Eidesangen

I 1995 begynte barnehagen å bruke Eidesongen, som i malende ordelag forteller om naturen. Den ble utgangspunkt for læring om heimbygda.

– Eidesongen ble lite brukt da vi tok den i bruk. Vi gjorde det for at barna skulle få tilhørighet til heimbygda si. Vi sang den på 17. mai, og siden har de andre barnehagene kommet til. Vi har hatt den som fast innslag på alle 17. mai-festene siden. Jeg tror de fleste barna som har vokst opp i Eide siden da kan denne sangen, sier enhetsleder Torill Eide.

På Rbnett kan du se rosarussen synge Eiudesongen.

– Altfor stor!

Undervegs i kommuneprosjektet har det kommet flere saftige meninger – for eksempel som her fra en gutt (5) da de betraktet kartet over Eide og Fræna:

«Vi bør ikkje slå sammen, for da blir det berre større og større. Den e jo allerede for stor! Sjå på kartet! Ordføreren bør dele den i to! Ordføreren bestemmer over kommoder (kommuner) sammen med kongen. Når han kjem hit i barnehagen på show (han var her på åpningsshowet til ballbingen i vår), må han dele den i to!»

Pedagogikklederne (f.v.) Torunn Hagen, Christina Lyngstad og Åshild Eide sier de har hatt utrolig mange artige opplevelser sammen med barna undervegs i prosjektet. Foto: Oddbjørn Harnes
Her tegnes det nytt kommunevåpen for Eide og Fræna. Samarbeidet er det ingenting å utsette på. Foto: Privat
En liten navnekonsulent tar seg av oppgaven med å lage forslag til nytt navn på den nye kommunen. Foto: Privat