– Det har vært en veldig stor lojalitet blant ledere og medarbeidere ute i organisasjonen, sier rådmann Arne Sverre Dahl etter å ha halt i land et driftsresultatet på nær 100 millioner kroner for 2016.

– Det mest gledelige er uten tvil mindreforbruket i tjenesteproduksjonen på nær 11 millioner kroner, sier Dahl til Romsdals Budstikke.

– Er det den som viser at dere virkelig har spart?

– Det er jo tjenesteproduksjonen som er den store aktiviteten vår. Vi skal tilby tjenester innenfor rammene vi har, men i 2013 og 2014 hadde vi stort merforbruk, og ikke noe reserve. Vi har heller ikke inntekter slik som Aukra. Derfor ble det stort fokus på driften, sier Dahl.

Fikk applaus

Da økonomisjef Kurt Thrana og Dahl la fram tallene for kommunestyret torsdag, vanket det applaus fra salen – til tross for at det er imot reglene.

– Jeg har fått spørsmål om hva vi skal bruke pengene til. Da svarer jeg at vi har brukt dem allerede, med alle investeringene våre innenfor en rekke sektorer, påpekte ordfører Torgeir Dahl (H).

Tøft for de ansatte

I pressemeldingen torsdag var resultatet skissert som «det beste på ti år». I kommunestyret samme kveld omtalte rådmannen resultatet som det beste i kommunens historie.

Han roser ansatte, men også politikerne som ikke lot seg «friste» av gode formål i spareperioden.

– Er det områder som har hatt det spesielt tøft?

– Jeg vil ikke trekke fram noen, for resultatet hadde ikke vært mulig om ikke alle ansatte hadde vært lojale mot rammene, sier Arne Sverre Dahl.

– Hva med lojaliteten de ansatte også føler for mottakerne av tjenestene?

– Den vet jeg er djup. Det skal de ha all ære for. Tidvis har de nok kjent på et krysspress. De har måttet ta beslutninger som ikke har vært enkle. Jeg må også få rose arbeidstakerorganisasjonene som har tatt del i prosessen på en god og konstruktiv måte.

– Kan de nå puste litt ut etter flere år med sparing?

Rådmannen leter etter de riktige ordene, før han svarer:

– Vi skal fortsatt ha tett oppfølging av hvordan vi bruker ressursene best mulig, men nå kan vi tillate oss å ha mer fokus på å videreutvikle tjenestene. Det kan høres ut som en klisjé, men en kommune skal jo helst være offensiv i forhold til å møte framtidas behov, sier Dahl.

Gleder seg over naboer

Molderådmannen tillater å glede seg over de gode regnskapstallene som i disse dager popper opp hos nabokommuner også, som Aukra og Fræna.

– Å, ja! Det er mye hardt arbeid som legges ned for å drive kommunene på best mulig måte, både av folkevalgte og de ansatte. Når det lykkes, er det veldig bra, sier Dahl.

Han viser til at «alle» kommunene tjener på lavere pensjonsutgifter og bedre skatteinngang enn antatt. For Moldes del ble pensjonsutgiftene 18,3 millioner kronere lavere enn ventet, mens skatteinntektene ble 15,9 millioner kroner mer.

– Hadde vi fått skatteinntekter tilsvarende snittet, hadde vi gått ytterlige 20 millioner i pluss, forklarer Dahl.

Må sette av penger

Nå bør politikerne sette av mer penger til dårligere tider, mener han.

Etter overskuddet i 2015 ble 37,1 millioner kroner avsatt til kommunens disposisjonsfond, som ved utgangen av 2016 var på 40,2 millioner kroner.

– Vi må være forberedt på at uforutsette ting vil skje. Etter min vurdering bør vi arbeide for å oppnå et disposisjonsfond på 125–150 millioner kroner. Det er en betydelig utfordring slik økonomiplanen er, sier Dahl.

Hvor mye av overskuddet som settes av til fondet, blir klart når 2016-regnskapet behandles i mai.