SV-politiker Bjørn Jacobsen tok helt av og mange fikk gjennomgå da han møtte Romsdals Budstikke for å gi sine synspunkter på intensjonsavtalen om en ny Molde kommune og påstått illojalitet fra varaordføreren i Midsund.

– Er det ikke illojalt å gå bort fra en signert avtale?

– Dere skriver om at det er politikere i Molde som dobbeltkommuniserer når vi støtter intensjonsavtalen, samtidig som vi ikke ønsker Møreaksen. Men det er varaordfører Frits Inge Godø (V) som er illojal mot sitt folk i valget.

– Hvordan oppfatter du han som illojal?

– I Midsund gikk politikerne til valg for å slå seg sammen med Aukra. I ettertid har de lurt sitt eget folk med å gå i avtale med Molde. Det er illojalt, freser SV-politikeren.

Er Ilojalt, på en måte

– Så SV støtter ikke punktet om Møreaksen?

– Intensjonsavtalen har flere punkt vi jobber med, og i SV er vi opptatt av samferdselsspørsmål. Møreaksen er prioritert, men i dag kjemper vi mot dette prosjektet. Det bør legges dødt, sier Jacobsen.

– Forstår du at i Midsund kan dette tolkes som illojalt?

– Vi jobber for det som er best for Molde. Så blir «enkelte politikere» framstilt som illojale, nærmest som spedalske. Det skjer i Sunnmørsposten. Det skjer i Budstikka. Også du er part i saka, tordner Jacobsen, med adresse til journalisten.

– Tilsvarsretten er også glemt, sjøl om dere vet hvem vi er. Vi er oppført med navn og nummer i telefonkatalogen.

Saklig nivå

– Jeg ønsker på ingen måte å bli assosiert med Jacobsens debattform. Jeg skal holde dette på et mer saklig nivå, sier Terje Tovan (Borgerlisten), som SV-politikeren har invitert med seg til møte med Budstikka.

– Vi støttet intensjonsavtalen, der Møreaksen var sterkt prioritert. Borgerlisten har hele tida forhold seg til regjeringens vedtak om at dette er riktig valg for fjordkryssing.

– Men nå støtter dere ikke lenger dette punktet i avtalen?

– Intensjonsavtalen er ikke til hinder for at vi skal gjøre vår jobb. Og Møreaksen har fått en form og et prisnivå som gjør at vi har snudd.

– Forstår du reaksjoner i Midsund når det jobbes for et alternativ som svekker Møreaksen?

– Det gjør jeg, og fastlandsforbindelse for både Midsund og Gossen er svært viktig også for oss. Det vil vi jobbe for. Parallelt er det lov å sikte inn på et annet alternativ for fjordkryssing, sier Tovan. Jacobsen nikker samtykkende.

– Også du reagerer på måten «en del politikere» blir framstilt på?

– Helt klart. Generelt sett opplever vi en hersketeknikk og et maktmisbruk gjennom uttalelser som bidrar til å stigmatiserte oss som politikere, sier Tovan, og nevner flere tilfeller.

– Hva reagerer du mest på?

– Der er debattformen jeg ikke aksepterer. Vi blir kalt både «element», snyltere, uvesen i samfunnet, skadedyr og det som verre er. Det opplever vi både fra politiske ledere og fra næringslivet, sier Tovan.

– Vi blir ofte latterliggjort for våre meninger, legger Jacobsen til.

– Men næringslivet er tydelig på at Møreaksen er alternativet?

– Er de det? Hvem er det som fronter næringslivet? Er det ikke et knippe toppledere som opphøyer seg til å representere det de mener er et samlet næringsliv? Er det ytringsfrihet – eller meningstyranni? Kanskje de er i utakt med sin medlemsmasse?, undres Tovan.

– Men la det være klart; ønsker Midsund å bli en del av nye Molde kommune så skal vi ikke nekte dem det, sier Jacobsen.