Geir Inge Lien (44) øyner muligheten til å komme på Stortinget for Senterpartiet ved valget i høst.

Partiet hans, Senterpartiet, seiler på en varmluftsstrøm i vintermånedene. Meningsmålingene viser at Geir Inge Liens parti er favoritten til rundt 10 prosent av velgerne. Fortsetter framgangen, kan Sp få både Jenny Klinge fra Surnadal og Geir Inge Lien fra Vestnes på Stortinget.

Nei til sentraliseringen

– Hva er grunnen til Senterpartiets framgang?

– Vi tør å være tydelig. Og vi har ikke skiftet kurs. Vi mener tjenestene skal være nær der folk bor. Sp har ikke kastet seg på sentraliseringsbølgen. Verdiene skapes ute i distriktene og transporteres inn til sentrale strøk. Jeg mener vi skal ha levende distrikt, og Møre og Romsdal er et distrikt. Vi vil kjempe for at dette distriktet bygges sammen, med gode veger og nye veger. Det har ikke dagens regjering bidratt så mye til, sier Geir Inge Lien.

– Senterpartiet sier nei til nærpolitireformen, nei til kommunereformen, nei til helseforetaksmodellen, nei til regionreformen. Er det noen reform du sier ja til?

– Svaret på det er: Jeg sier ja til vår politikk. Og når vi mener at landet vårt har råd til å ha levende distrikt, sier vi nei til regjeringens sentraliseringspolitikk. Sist Senterpartiet satt i regjering, sa Liv Signe Navarsete ja til Tresfjordbrua. Jeg er veldig spent på hva denne regjeringa sier ja til i Nasjonal Transportplan for Møre og Romsdals del.

Ordfører er en Guds gave

Geir Inge Lien er 44 år, og er inne i sitt sjette år som ordfører i Vestnes. Gjør Senterpartiet et brakvalg, kan Lien måtte ta farvel med ordførerkontoret på Vestnes og innta Stortingskontoret sammen med kollega Jenny Klinge. Han har møtt som vararepresentant på tinget.

– Er du forberedt på at det kan gå vegen for deg?

– Å være ordfører, opplever jeg som en Guds gave. Jeg liker å snakke med folk, og kommer tett på innbyggerne i Vestnes. Som stortingspolitiker får du ikke samme nærkontakten med folk. Men, ja, jeg er sulten på å utføre en god jobb, om muligheten til stortingsplass skulle by seg. Jeg mener det er viktig å ha folk som kjemper Møre og Romsdals interesser på Stortinget. Jeg ser ikke på meg sjøl som den store taleren, men mer som en stayer, en som jobber ufortrødent for å oppnå resultat. Det jeg har trua på, brenner jeg for, sier Lien.

– Hva er de største utfordringene Møre og Romsdal må løse?

– Vår største utfordring er å ha arbeidsplasser nok. Og et bredt spekter av arbeidsplasser. Jeg er opptatt av at vi skal ha arbeidsplasser for folk med høy utdanning, men også for folk med fagutdanning. Ikke alle ungdommer har bruk for en bachelor eller doktorgrad. Noen skal bygge hus, bygge båter, kjøre maskiner og bygge veger. Fagarbeiderne må ikke underkjennes. Det vil være en av mine kampsaker.

I innlandsfylkene har Sp kjempeoppslutning etter å ha stått på sauebøndenes side for å få felt ulv som gjør skade.

– Er det sånn for deg også; skyt ulven, gi landbruksminister Jon Georg Dale fyken?

– Vi må ha et balansert syn. Vi skal ha rovdyr som ulv, bjørn, gaupe og ørn. Men når rovdyra blir en trussel mot folk, og lokalsamfunn ser beitedyr og kjæledyr revet sund, da kommer reaksjonene, forståelig nok. Vi må ta ut skadedyr. Det er fint å se rovdyr i naturen, men like fint å se villrein og beitedyr, sier Geir Inge Lien.