– Det er ganske spesielt på Åndalsnes, at så mange butikker lever så lenge, sier Geir Istad, og nevner blant annet Sigv. Kavli og Romsdal Libris, i tillegg til Istad Ur og Optikk, der Geir er tredje generasjons eier og driver.

Optikerforretninga, som han eier sammen med kona Tove, ligger i relativt nylig utvidede og oppussede lokaler i Havnegata.

Klokker i sjøen

Butikken er flytta rundt siden oppstarten. Etter at den ble bomba under krigen, flyttet familien butikken opp til hjemmet på Risen. Geirs far, Bjørn Istad, er for tida på ferie i Syden, og forteller per telefon:

– Far min hadde butikk omtrent der politiet holder til. Da stedet ble bomba lå det klokker fra butikken spredt rundt utover sjøen. Det gjorde et voldsomt inntrykk på meg, forteller han. Da faren fikk kreft et par år etter krigens slutt, hadde Bjørn bare gått på realskolen i fire uker.

– Da slutta jeg på skolen og var hjemme, der far min lærte meg å reparere lommeur og vekkerklokker. Jeg har altså rota med klokker siden 47, humrer Bjørn. Året etter døde faren, og Bjørn begynte i urmakerlære i Ålesund, bare 15 år gammel. I 1955 tok han over gesjeften mora Borghild da hadde drevet på dispensasjon i noen år, før de tre år etter flyttet til Havnegata.

17 år uten ferie

Bjørns kone og Geirs mor, Arna, kan skrive under på at det ikke kommer av seg sjøl å få feire 90 år.

– Det er mye arbeid å få et firma til å gå rundt, sier hun og forteller at hun og mannen holdt på i 17 år før de fikk anledning til å reise på ferie i to uker.

– Nå er det jo mange ansatte, men vi var bare oss to i en lang periode, forteller hun.

I 1988 var Geir ferdig med sine studier og flyttet heim for å jobbe i butikken. I 1995 tok han over drifta.

– Jeg ble aldri presset til å ta over. Jeg ble vel heller advart om at det er mye jobb, forteller Geir, som på et tidspunkt måtte velge mellom optikerstudier og en bankjobb han var tilbudt.

– Jeg valgte familievegen, smiler han.

– Har du angra?

– Ikke mer enn andre, tror jeg. Det er jo artige dager og mindre artige dager for alle, fastslår han.

Ringen slutta

I 2003 la ei gullsmedforretning ned på Åndalsnes. Istad fikk tilbud om å overta.

– Jeg rådførte meg med de ansatte, de sa ja. Like før hadde også avdelinga på Vestnes begynt med dette, da de fikk overta et større lokale i senteret dersom de tok inn gull- og sølvvarer i sortimentet.

– Jeg hadde jo ikke noe peiling, utover at jeg av og til måtte kjøpe noe til kona, humrer han, og legger til at ringen med dette var slutta, siden farfaren var gullsmed.

20.000 i dusør for optiker

Men det er optikken som er flaggskipet.

– To tredjedeler av omsetninga kommer fra briller og kontaktliser, forteller Istad, som kan glede seg over økt omsetning etter at butikken utvida. Nå er det seks årsverk på Åndalsnes, fordelt på ni personer. Også Bjørn på 84 er innom og skrur litt på klokker av og til.

Ei utfordring i bransjen i dag, er å få tak i fagfolk. Nå er det på avdelinga i Vestnes skoen trykker.

– Internt i kjeden har jeg faktisk utlovt dusør på 20.000 til den som tipser om navn som fører til ansettelse av optiker, forteller han.

Feirer seg sjøl

Fra mandag skal butikken feire hele uka.

– Jeg synes vi måtte feire oss sjøl, sier Geir Istad, som alt har begynt å legge planer for 100-årsfeiringa.

– Vi har dessverre ikke egne barn, men vi tenker å selge dette på sikt, og da skal vi selge noe som er liv laga, fastslår han.

– Vi går så klart for at butikken blir her i minst 90 år til.

Kopi av annonsen som sto på trykk i Åndalsnes Avis 5. mars 1927. Foto: Picasa Ragnhild Bakke
I døråpninga til butikken Johs. Istad urmakerforretning står Borghild Istad. Videre Johannes Istad med sønnen Bjørn på fanget, Hans Aandahl og Sigvald Kavli. Foto: Privat
Forretningen ligger i Havnegata. Foto: Ragnhild Bakke