Politikere på Stortinget, ansatte i forsvaret og i flere departement er utsatt for hacking og har fått passord lagt ut på nettet.

VG har funnet sensitiv info om 727 personer i norsk politikk og forvaltning i åpne databaser på nettet, info som er lagt ut etter massive dataangrep av store nettjenester som Dropbox og LinkedIn.

Blant de rammede er stortingsrepresentant på Mørebenken og parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

117 millioner

Han visste ikke at hacket info om ham var lagt på nett før VG skrev om saka.

– Hva slags info om deg er blitt hacket?

– Dette gjelder min profil på LinkedIn, der jeg ikke har noen sensitiv info. Det står bare hvor jeg jobber. Det er dessuten info om mange millioner som er lagt ut. Jeg er ikke kjent med at noen skal ha brukt slik info til å hente noe fra min side, sier Nesvik.

Ifølge BBC ble innloggings-info for 117 millioner Linkedin-brukere forsøkt solgt i fjor vår.

– Hvilke forholdsregler tar du for å beskytte sensitiv info?

– Jeg har den forholdsregelen at jeg vet at jeg ikke er beskyttet. Det er alltid noen der ute som er smartere enn dem som beskytter deg. Den telefonen jeg nå snakker med deg på, er f eks fort gjort å avlytte. Det gjelder å være bevisst på at man kan avlyttes eller hackes, uten å være paranoid. Hver og en må beskytte seg sjøl så godt man kan.

Høg sikkerhet på Stortinget

Ifølge Nesvik er bevisstheten om datasikkerhet høg på Stortinget. De jobber kontinuerlig med å sikre brannmurer, oppfordrer alle til å bruke ulike passord på ulike tjenester, og ber jevnlig folk skifte passord, som også skal være sikre.

– Hvordan oppleves det at info om deg er blitt hacket og ligger ute?

– Når folk hacker seg inn i valgkampen i USA og i NASA, vet man at man kan bli hacket sjøl. Derfor legger jeg ikke sensitiv info på ulike nettjenester, eller sender det på meil. Jeg er veldig forsiktig med info som går i kanaler som ikke er lukket. Jeg lagrer f eks ikke sensitiv info i en åpen sky, sier ålesunderen som til høsten har vært på Stortinget i tjue år.

Samler info for å skade

Nesvik tror ikke det er dramatisk med hackerangrep av en nettjeneste som LinkedIn, der info om over 100 millioner brukere er hentet ut. Det skal mye til både for at info om akkurat deg blir hentet ut, og at den faktisk kan brukes til noe, mener han.

– Men slike angrep viser at det lønner seg å være forsiktig. De som vil bruke info til å gjøre skade, samler mest mulig info fra ulike kilder, før de nøster opp for å se hva de kan få ut av det, sier han.

– Er det mulig for samfunnet å beskytte seg helt mot dataangrep?

– Du kan aldri beskytte deg 100 prosent. Vi må alltid ha guarden oppe.

Høyre-møte onsdag

Romsdals Budstikke har spurt de øvrige 8 politikerne på Mørebenken, som var på konferanse i Ålesund mandag, om andre er blitt rammet.

– Jeg har ikke fått beskjed om at dette gjelder meg, nei. Heldigvis, sier Fredric Holen Bjørdal (Ap).

Svaret er representativt for alle som svarte. Ingen har info som tilsier at de er hacket, men noen er usikre.

– Jeg vet ikke nå om jeg er blitt hacket. Jeg regner med at Høyres stortingsgruppe får grundig informasjon om saka i gruppemøte onsdag, svarer Elisabeth Røbekk Nørve (H).

Og Jenny Klinge (Sp) sier:

– Hvis dette gjelder meg, så vet jeg ikke om det.

Helge Orten (H) og Pål Farstad (V) kjenner ikke til om de er rammet, mens Rigmor Andersen (KrF) og Else-May Botten (Ap) svarer at de ikke er det.

– Jeg har fått flere meiler med forsøk på hacking, men jeg har slettet alle. Så de har ikke lyktes, sier Botten.

Elisabeth R. Nørve (H): Regner med grundig info på Høyres gruppemøte onsdag. Foto: Bjørn Brunvoll
Pål Farstad: – Såvidt jeg vet, er jeg ikke hacket. Foto: Marit heiene
Else-May Botten: – Jeg har fått flere meiler med forsøk på hacking, men jeg slettet alle. Foto: Olav Skjegstad