Sensommeren 2016 kom han tilbake til NRK på Marienlyst etter at åremålet som utenrikskorrespondent i Midt-Østen, med base i Kairo, gikk ut.

Behov for kunnskap

Siden har journalisten og forfatteren utgitt boka «Arabisk høst. Korrespondentbrev 2011 - 2016.» Og holdt noen utvalgte foredrag. Onsdag kommer han til Molde i regi av Bjørnsonfestivalen.

– Nordmenn er nesten overraskende og veldig interessert i krigen i Syria. På biblioteket i Tønsberg måtte folk avvises i døra, sier Mikkelsen.

– Hva skyldes det?

– Jeg tror folk har et behov for mer bakgrunnskunnskap om konflikten. I dagens sosiale medier blir vi bombardert av bilder av grusomheter. Vi trenger et overblikk, og å sette ting i sammenheng. I tillegg berører IS-problematikken Europa på en direkte måte, sier Mikkelsen.

– Det er komplekst og krevende å sette seg inn i?

– Ja, det er uoversiktelig, og mange aktører i spill. Men nettopp derfor trenger vi å tegne et større bilde.

Assad står sterkere nå

Mikkelsen beskriver borgerkrigen som vårt tids store krig, med enorme dimensjoner, ikke minst i forhold til flyktningestrømmen.

– Det er voldsomme, ødeleggende krefter i sving,det er lange historiske linjer, men også de umiddelbare hendelsene – og vi må se Syria opp mot andre land, som Libya, sier Mikkelsen.

– Hva er status for konflikten akkurat nå?

– Krigen er inne i en ny fase etter Aleppos fall, og ting har endret seg etter det amerikanske skiftet. Den syriske opposisjonen er spilt utover sidelinjen, og framstår ikke som noe nasjonalt alternativ. Assad har styrket sin posisjon, sier Mikkelsen.

– Du er ikke optimistisk med tanke på en løsning?

– Nei, det er ingen grunn til å være optimist. IS presses i kjerneområdene, men rykker også fram, og viser seg å være en mer bestanding organisasjon. Konflikten vil pågå lenge, og er langt unna en politisk løsning.

Møter med flyktninger og ofre

Mikkelsens korrespondentbrev er dokumentariske og uredigerte vitnesbyrd om de fem årene med krig og konflikt som jobb, i Egypt, Israel, Libya, Tyrkia og Syria, med alt av håp og tro, liv og død den har inneholdt.

– Hva har gjort sterkest inntrykk på deg i årene som krigsreporter?

– Møtet med desperasjonen. Mennesker som kjemper for å overleve. Utbombede byer. Utallige møter med flyktninger og ofre. Og barna, selvsagt, barna som gjennomgår hendelser ingen barn skal oppleve.

– Hvilke konsekvenser får krigen for Syria på lengre sikt?

– En generasjon vil mer eller mindre gå tapt. Virkeligheten er ekstremt preget, alle har oppleved krigshandlinger, bombing, flukt. Krigen går hardt ut over de sivilie. Det eropprivende å være vitne til, sier Mikkelsen.

– Hvordan taklet du å komme tilbake med familien til trygge Norge etter fem år med dette?

– Kontrastene var store. Folk er veldig interessert, som sagt, men jeg kan også bli frustrert over hvordan vi gjør små ting og små problemer til noe veldig stort.

– Ville du reist tilbake, om du fikk sjansen?

– Ja. Det tror jeg nok.

HVA: Foredrag: Hva nå, Syria?

TID OG STED: Plassen, onsdag 15. feb kl. 19.00 (kr. 100)

Etter snart fem år med blodig borgerkrig er Homs, som før krigen var Syrias tredje største by, lagt fullstendig i grus. Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen