Fagsjef skole, Ivar Vereide, erkjenner at den store elevøkningen på Kviltorp fra Årø kom brått på kommunen.

– Grunnlagsmaterialet for tallprognosene kunne vært bedre. Da vi sist behandlet planen i oktober 2013, var prognosetallene vesentlig lavere enn de faktiske elevtallene som vi nå har fått i sentrum øst. I ny skolebruksplan sikrer vi oss at tallgrunnlaget for elevprognosene er langt bedre, forsikrer Vereide til Romsdals Budstikke.

Akutt løsning for Kviltorp

Politikerne i Drift- og forvaltningsutvalget vedtok 19. desember i fjor kommunalsjefens forslag om å utvide Langmyras skolegrense mot Kviltorp fra skolestart høsten 2017.

Vedtaket ble gjort for å avlaste en akutt mangel på plass på Kviltorp på grunn av de nye boligfeltene i Årølia. Tomt til egen skole i Årølia er avsatt, men ingen planer foreligger.

– Vi skal nå se på skolekretsene i hele kommunen, også Årølia. Utfordringen rundt elevtallsøkningen har vi bare i sentrum. Ellers er det nokså stabilt, sier Vereide.

Mellomløsning

I høringsrunden påpekte både Kommunalt foreldreutvalg (KFU), Samarbeidsutvalget (SU) ved Kviltorp og Foreldreutvalget (FAU) ved begge skolene at man burde se på flytting av samtlige skolegrenser.

Grensa mellom de to er nå flyttet for en periode på fem år.

Færre på Kvam og i Nordbyen

Han tror Langmyra og Kviltorp vil håndtere elevtallene bra i mellomtida.

– Begge har oppdaterte skolebygg, og vi vurderer også å videreføre ekstra personale ved Kviltorp, som de har hatt dette skoleåret, sier Vereide.

– Hvorfor tok dere ikke alle skolene i desember?

FAU er spente

FAU-leder ved Langmyra, Ann-Kristin Stormyr, forteller til Romsdals Budstikke at foreldrene er spente på endringen:

– Det er for eksempel trangt nok allerede i garderobene, med 70 elever per trinn på Langmyra, som i dag, sier hun.

FAU-lederen minner foreldre i Høgnakken i Nordbyen, som sokner til Langmyra, om å vurdere Nordbyen skole.

– Jeg vet at folk har søkt seg dit før fra Høgnakken. For noen kan det være et fint alternativ.

Fagsjef Vereide bekrefter at Nordbyen skole har ledig plass og opplyser at det er fritt skolevalg i Molde, så lenge skolen har kapasitet.

Forstår kommunens løsning

Leder for Kommunalt Foreldreutvalg (KFU), Ingunn Bekken Sjåholm, har forståelse for at situasjonen ved Kviltorp ble ekstra krevende på grunn av spesielt store kull.

– Det beste hadde så klart vært å ta alle skolegrensene i en runde, men en slik prosess tar tid og her behøvde kommunen et hastevedtak for å få løst en akutt situasjon, sier Sjåholm.

Hun synes det er helt berettiget at foreldre ved Langmyra er bekymret for hvordan skolehverdagen blir når ungene begynner på skolen til høsten.

– Hvis de blir noe særlig mer enn 75 elever på første trinn kan det bli uheldig. Det er svært viktig at arbeidet med skolebruksplanen er ferdig i 2018, slik at Langmyra skole ikke får en overbelastning lenger enn nødvendig. Og alle tjener på at de samlete skoleressursene i kommunen blir best mulig utnyttet.

– Noen foreldre vil mene at kommunen burde tatt grep tidligere?

– Jeg vil ikke være helt med på kritikken, for det er ikke mange år siden det var en full gjennomgang av skolebruksplanen og skolegrensene, både for å spare penger og for å bedre ressursutnyttelsen. Det er lett å være etterpåklok, men her har den krevende situasjonen kommet av noen ekstra store årskull etter hverandre ved Kviltorp, sier Sjåholm.

Spent på boligfelt

KFU-lederen er spent på den framtidige elevtallsutviklingen ved Kviltorp, særlig med elever fra Årø og Røbekk, med flere nye boligfelt.

– Vi ser nokså stor variasjoner fra årskull til årskull, og kommunen får min sympati siden tallene svinger såpass. Det er klart flere store kull etter hverandre skaper en usikkerhet for skolen og for foreldrene.

– Det reiser jo problemstillingen om man burde ha en skole lenger øst, men det må man se på i en større sammenheng. Faren er jo at elevgrunnlaget blir feil på de andre skolene. Det er vanskelig å dimensjonere skoletilbudet til det antall elever som bor i de ulike områdene, det henger jo sammen med konjunkturer ellers og er et veldig komplekst bilde. Jeg tror skoleadministrasjonen virkelig har prøvd å finne gode løsninger, sier Sjåholm.

– Jeg tror kommunen har hatt litt for lave beregninger. Det er positiv innflytting til Molde, og det virker ikke å være med i planleggingen med tanke på elevgrunnlaget.

Ingunn Bekken Sjåholm. Foto: Bjørn Brunvoll