– Hvilke verdier det har gitt meg å være i et idrettslag? Det har gitt meg ærlighet. Og stå-på-vilje. Og så har det utviklet meg sosialt. Jeg har fått mange venner der. Det er noe med å springe rundt sammen med ti andre gutter på en bane, sier Rangsæter. Denne uka gikk han gjennom Møre og Romsdal idrettskrets ut og etterlyste ungdom mellom 15–25 år som vil sitte i et nytt ungdomsutvalg. De 6–9 ungdommene som blir valgt skal representere et bredt spekter idretter – både små og store. Sammen skal de bidra til å styrke ungdomsidretten og gjøre den mer attraktiv slik at færre ungdommer slutter – og at flere blir lenger.

– Hvorfor bruke ungdom i dette?

– 2016 var idrettens ungdomsår. Med stort fokus på ungdom. Vi følte likevel for å gjøre mer for å bremse frafallet. Og styret må vel være så ærlig å si at det kanskje ikke er de som vet best hva ungdom vil. Snittalderen der er 40–50 år, og vi tror ungdom best vet hva ungdom vil. Så vi vil gi ungdom en stemme – og høre på dem. Forhåpentlig kan de fortelle oss litt om hva som er lurt å gjøre.

– Hvorfor skal man være så opptatt av frafallet?

– Det er jo for så vidt naturlig at ungdom slutter med idrett. Men vi tror at mange slutter av andre grunner enn at de har lyst å slutte. Vi tror en del slutter fordi de føler at idretten ikke passer dem lenger.

– Hvilke grunner kan det være til det, tror du?

– I fjor – på idrettens møteplass – hadde vi besøk av postdoktor Vegar Rangul ved NTNU. Han fortalte blant annet at de tre skumleste årsakene til at ungdom slutter er at de synes det er kjedelig, at de føler de ikke er gode nok og at idretten tar for mye tid. I tillegg mener mange at det blir for seriøst og konkurransepreget.

– Så dere vet allerede mye ...

– Vi vet en del om årsakene. Det vi trenger hjelp til er å finne de riktige tiltakene. Hva må vi og de ulike idrettslagene gjøre for å få til noe som passer ungdom enda bedre.

– Hva er farealderen?

– 14-15-årsalderen. Men vi ser at stadig flere slutter enda tidligere enn det.

– Hvorfor er det så viktig at ungdom blir i idretten, da?

– Det er viktig for ungdoms fysiske og psykiske helse. Det handler også om å gi ungdom et sosialt fellesskap. Det tror jeg idretten er veldig bra på.

– Dere gikk ut med etterlysningen denne uka – har du fått noen respons?

– Ja. Sju stykker har allerede sagt at de vil være med. Men det er absolutt ikke for seint å melde seg.