Denne uka har jeg vært på besøk hos politikerne i Aukra og Midsund. Romsdals Budstikke har vel 1500 abonnenter i øykommunene.

For oss er øyriket et viktig område. Bakgrunnen for invitasjonen er at vår øyreporter gjennom flere tiår, Agnar Gjendem, går av med pensjon i slutten av måneden. Jeg hadde med meg en presentasjon om medieutviklingen, og våre målsettinger. Samtidig var det en anledning for politikerne til å si sin mening om avisas dekning av lokalsamfunnet. For meg var dette nyttige møter. På turen heim fra Midsund torsdag oppsummerte jeg litt.

Ikke uventet var det enighet om en del saker. Først og fremst betydningen av Møreaksen. For regionen handler dette om å bygge et større bo- og arbeidsmarked. For folket på øyene betyr det også en fastlandsforbindelse de har jobbet for i mange år. Ut fra sakens betydning er det lett å forstå deres engasjement og utålmodighet.

En annen tilbakemelding jeg fikk fra begge kommunene var et ønske om mer stoff om primærnæringene. Fiskeri og landbruk er viktig for regionen vår. Samtidig er næringene en del av romsdalingens identitet og historie. Landbruk og fiskeri er stoffområder som vi har forsøkt å prioritere opp den siste tida. Etter møtene i Midsund og Aukra er jeg sikker på at vi kan skrive mer om verdiskapingen som skjer i disse næringene.

Lokalpolitikerne bruker mye tid på sitt oppdrag. I Aukra har de en artig tradisjon. Før kalenderårets første kommunestyremøte legges det ut sjokolade på alle pultene. Valget av Smil var neppe tilfeldig.

For snart to år siden gjorde vi en stor undersøkelse blant de folkevalgte. Undersøkelsen viste at det var mange lange møter, store dokumenthauger og noen ganger tøffe tilbakemeldinger. Politisk uenighet kan være krevende. For å få et kommunestyre til å fungere er man helt avhengig av at de store kampene utkjempes i salen. Og at man er ryddig med hverandre etterpå. Derfor er det bra med symbolikk i sjokolade.

Sosiale medier har utfordret de folkevalgte. For dem som bruker disse kanalene riktig gir det nye muligheter. For mange i lokalpolitikken oppleves sosiale medier som en ekstra belastning. Diskusjon er bra, og det må man som politiker tåle. Samtidig er det viktig at man holder fast på at debatten skal være faktaorientert.

Som redaktør var det godt å få en sterk tilbakemelding på at vi er ønsket, og at avisa har en viktig funksjon for lokalpolitikerne. De siste to åra har vi bygd opp en debattsatsing som fungerer både på nett og papir. Dette er en arena som vi vil jobbe videre med i tida som kommer. Samtidig ønsker vi å følge de viktige prosessene redaksjonelt.

God helg!