Framdriften av sjukehusprosjektet SNR på Hjelset er god. Denne uka startet prosjektdirektør Helle Jensen og staben hennes arbeidet med forprosjektet for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR), som omfatter både det nye fellessjukehuset på Hjelset og et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. I Kristiansund har helseforetaket behov for cirka en firedel av dagens sjukehusareal.

–Vi er i rute. I forprosjektet skal sjukehusbygget på Hjelset detaljtegnes. Reguleringsplanene for Hjelset skal være ferdige i mars og legges ut for offentlig ettersyn. Reguleringsplanen skal vedtas i september. I desember kan vedtak om låneopptaket til SNR fattes. Da er vi klar til å starte graving i januar 2018, opplyser prosjektdirektør Helle Jensen.

På et dialogmøte med kommunene i Molde fredag, fortalte Helle Jensen hvordan tidsplanen ser ut.

– Det første som skjer av byggearbeider på Hjelset er at de to gamle murbygningene, A-sentralen og B-sentralen skal rives. Vi håper å ha lyst ut anbudene på rivingsarbeidene i høst, med forbehold om at finansieringen kommer i 2018. Byggestart på det nye sjukehuset blir høsten 2018. Da kommer heisekranene opp. Byggeperioden strekker seg fram til desember 2021. Da skal sjukehusbygget på Hjelset være fysisk ferdig til overlevering. Etter testing skal sjukehuset være ferdig til innflytting våren 2022, forklarte Helle Jensen på konferansaen i Molde.

Når det gjelder det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund, skal det foretas rehabilitering våren 2020 av arealene Helse Møre og Romsdal trenger.

– Er det komplisert å bygge sjukehus?

– Nei, det er ikke komplisert. Mesteparten av arealene kan sammenlignes med å bygge næringsareal. Pasientrom har standard utrustning.  Det som er komplisert, er laboratorieområdene og operasjonsstuene.  Vi har som mål å bygge billig, men også bygge robust slik at bygget varer lenge. Jeg er ikke så opptatt av at bygget skal være så modere, men det skal fungere og det skal vare, sier Helle Jensen.

Prosjektdirektøren er opptatt av at næringslivet i Møre og Romsdal skal få muligheten til å ta del i verdiskapingen som investeringen på 4,1 milliarder kroner byr.  Hun oppfordrer lokalt næringsliv til å snakke sammen, etablere arbeidsfellesskap for å bli en stor nok aktør til å kunne konkurrere om oppdrag i sjukehusprosjektet. 3. mars skal det arrangeres en konferanse som retter seg mot lokalt og regionalt næringsliv.

– Vi er opptatt av å kunne bruke leverandører fra hele Møre og Romsdal, sier Helle Jensen.