– Når noe forsvinner, oppdager man hvor viktig det er. Maggen er savnet av mange. Nå håper vi folk vil bruke Sålen, sier Ulrich Møller.

Han har ingen erfaring innen skomakerfaget, men Ulrich Møller, daglig leder i Promo AS, har likevel valgt å gå i kompaniskap med designer Trude Nistad.

– Jeg synes det er positivt å få bidra til at det igjen blir skomaker i sentrum, og til at Trude kan utvide og utvikle lokalet til Made by Mom i Storgata, sier Møller. Han er styreleder i aksjeselskapet Sålen og de to eier halvparten av askjene hver.

Skomakeri og skinnreparasjon

Trude Nistad, som nå har 250 kvadratmeter til disposisjon medregnet lager og kontor, forteller at Sålen har kjøpt utstyret og maskinene til Maggen, som de også får tips og råd hos.

– Vi har allerede åpnet, og fått inn våre første sko. Vi følger prislista til Maggen, forteller Nistad, som ser skomakeri og skinnreparasjon som en naturlig forlengelse av virksomheten.

– Fra før har vi «finverksted», og det jobber tre lærlinger her. Nå utvider vi med grovverksted i samme lokale. Det blir kjekt å få Ronny med på laget, sier Nistad, og sikter til nyansatt reparatør Ronny Karlsen.

Tilbake til sin lest

Karlsen jobbet i Skomakeriet på midten av 90-tallet, som hadde lokaler der kinokiosken ligger nå.

Nå står han bak den nybygde disken og syr sitt eget arbeidsforkle av skinn.

– Jeg er beæret over å få denne muligheten. Jeg har vært ute av arbeid på grunn av helsa. Men nå gleder jeg meg til å komme skikkelig i gang her, sier Karlsen, som også har bakgrunn fra transportbransjen.

– Dessuten er han tidligere norgesmester i swing!, humrer Ulrich Møller.

Planen er at Karlsen etterhvert skal ta utdanning i skomakerfaget og andre kurs.

– Vi må også lære oss å bruke Scarpa-maskinen vi har kjøpt av Maggen. Med den kan vi reparere randonée-stølver, sier Trude Nistad.

Onsdag 15. februar blir det markering av åpning av Sålen kl. 18.00, med stylist Helene Sævik som gjest.

– Alle velkommen! Kom, kom, enten du har sko som trenger reperasjon eller ikke, sier Nistad.