Direktør Espen Remme kan ikke love raskt svar om hva slags tilbud barn i Romsdal og på Nordmøre skal få ved nysjukehuset på Hjelset. – Etter det vi har vært gjennom, er barneavdelinga det ømme punktet, sier Remme.

Skal barn få et like godt tilbud i nysjukehuset på Hjelset som barn har ved Ålesund sjukehus? Hvilket faglig nivå skal det være på barneavdelinga på Hjelset?

– Vi må bruke 2017 til å svare på det. Jeg kan ikke stå her og svare på det. Jeg forstår bekymringen. Vi må sette ned ei gruppe av fagfolk for å se på: Hvordan ivaretar vi barn og ungdom på best mulig måte? Sier direktør Espen Remme.

– Blir det fullverdig barneavdeling eller blir det ikke det?

– Sengene og rommene er der, slik at sjukehuset på Hjelset kan ta imot og behandle barn. Diskusjonen går på: Hvilket faglig nivå skal tilbudet legges på? Vi trenger 2017 til å bestemme oss. Dette spørsmålet kan ikke bare isoleres til Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, vi må ta det inn når det samla tilbudet i Helse Møre og Romsdal skal vurderes. Det kommer vi til å gjøre i forbindelse med at vi skal lage utviklingsplanen for dette helseforetaket, sier Espen Remme.

Direktør Remme sa til ordførerne fra Romsdal og Nordmøre at problematikken rundt tilbudet til barn har vært utfordrende for helseforetaket. Som kjent utløste Sebastian-saka, der en ti måneder gammel gutt døde i en periode hvor barneavdelinga i Kristiansund var stengt i helgene, en tilsynssak fra Helsetilsynet. Og både Helse Møre og Romsdal og enkeltpersoner blant helsepersonellet fikk kritikk fra helsetilsynet for behandlingen Sebastian hadde fått.

– Er barneavdelinga det ømme punktet når Sjukehuset Nordmøre og Romsdal skal planlegges?

- Etter det vi har vært gjennom, blant annet med Sebastian-saka, er dette vår største utfordring. Det har vært vanskelig å jobbe med dette ettersom helsetilsynets rapport tok to år før den forelå.  Hva vi må gjøre? Pediatere fra Ålesund og Kristiansund må sammen med andre fagfolk sette seg sammen og finne ut: Hvordan skal tilbudet til barn og unge være i Helse Møre og Romsdal?

– Hva er grunnet til at dette temaet har vært så vanskelig å gå inn i?

– Vi beskrev tilbudet til barn og unge i idéfasedokumentet for SNR. Det var det beste vi klarte. Tomtediskusjonen om det nye sjukehuset er en av grunnene til at dette har vært et vanskelig tema. Det foregår også en faglig utvikling også innenfor barnemedisin. Nå tar vi tak i temaet i forbindelse med at det skal lages en utviklingsplan, sier direktør Espen Remme.