Skal det være ei fullverdig barneavdeling i nysjukehuset på Hjelset, eller ikke?

– Det er ikke holdbart at ledelsen i Helse Møre og Romsdal skubber avgjørelsen foran seg dette året, sier  ordfører Torgeir Dahl.

Ordførere fra både Romsdal og Nordmøre krever at det skal være fullverdig barneavdeling i det nye sjukehuset som skal bygges på Hjelset. Ledelsen i helseforetaket svarer at de vil bruke 2017 til å finne ut hva slags barnetilbud det skal være på Hjelset.

– Ikke godt nok

– Å bruke 2017 til å kjøpe seg tid, er ikke godt nok. Det kommer vi til å utfordre dere på. Det er gryende frustrasjon fra vår side om at det skyves og skyves på ting. Det står i presentasjonen fra helseforetaket at det skal være et tilbud til barn og unge i det nye sjukehuset. Vi forventer at det skal være et tilbud i nysjukehuset som er bedre enn dagens barnetilbud i Kristiansund og Molde, sier ordfører Dahl.

– Har dere forståelse for at helseforetaket trenger tid til å bestemme hva slags behandlingstilbud barn skal få i nysjukehuset?

– Dette burde vært bestemt for lenge side. Og dette kan direktør Espen Remme avgjøre nå. Jeg hører at Remme sier at «tallerkenen har vært full». Ja, den blir full når man ikke gir avklaringer. Fra befolkningen er det utålmodighet etter å få klarhet i hva slags tilbud barn og unge skal få i nysjukehuset, sier Torgeir Dahl.

Vil ha avklaring

Under konferansen med kommunene i Molde fredag, tok flere ordførere til orde for at de vil ha en avklaring om barneavdelinga.

– Vi har ei klar forventning om at det skal være en fullverdig barneavdeling i det nye sjukehuset. Et sjukt barn kan ikke sendes alene. Blir et barn sjuk, berører det hele familien.  Skal sjukehuset på Hjelset bare være et avklaringsmottak før barnet sendes videre til enten Ålesund eller St. Olavs Hospital? Jo lengre reiseavstander, desto vanskeligere blir det. Denne avklaringa burde vært på plass nå, sier ordfører Ingun Golmen i Aure til Romsdals Budstikke.

– Tåkelegging

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal liker dårlig forklaringene fra ledelsen i Helse Møre og Romsdal.

– Det beste ledelsen i helseforetaket kunne gjort, var å legge inn ei fullverdig barneavdeling i det nye sjukehuset. Når jeg lytter til det ledelsen sier, hører jeg tåkelegging. Og når ting tåkelegges, oppfatter jeg det som et nei. Skal man samle kreftene rundt Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, er beste måten å si at det skal være fullverdig barneavdeling på Hjelset, sier Ståle Refstie.

Også ordføreren i Averøy, Ingrid Rangønes, var utålmodig etter å få klart svar om barneavdelinga fra ledelsen i helseforetaket:

– Det kan da ikke være så vanskelig. Enten har du ei barneavdeling, eller så har du ikke ei barneavdeling.  Dette skaper så mye usikkerhet, sa Averøy-ordføreren.