AUKRA: – Vi har dårlige erfaringer med å flytte småbåthavner på Gossen, innrømte Katrine Rindarøy (Ap) da arealplana var til behandling. Nå handler det om interessekonflikter på Nautneset.

Det er ønske om å utvide næringsarealet, det kan komme i konflikt med et område brukt til friluftsliv og småbåthavn. Forslaget er å gi plass ved å flytte småbåthavna.

Konfliktsak

– Vi bør se på mulighetene som ligger i å utvide industriområdet. Her kan det også etableres ei djupvannskai rett ut mot fjorden. Men jeg forstår at grunneiere reagerer, sa Pål Terje Huse (Aukralista)

Tiltaket med utvidelse på Nautneset vil styrke vår industrielle satsing. Dette er tiltak som vil øke kapasiteten og bedre funksjonaliteten, herunder transport både over land og sjø, står det i arealplana.

Sterke reaksjoner

Grunneier av et tiltenkt areal reagerer sterkt på forslag om plassering av småbåthavn, og vil ikke avgi areal til offentlig formål. Står kommunen på at dette er det mest egna, kreves innløsning av hele eiendommen.

Det pekes også på at kommunen eier nabobruket, den såkalte hotelltomta. Her er det regulert fylling i sjø og ei småbåthavn. Nautneset småbåtlag mener ei flytting av havna kan være positivt, og peker på Halsabukta som et egnet areal.

Landbruk og bolig

Et annet tema var boligbygging og bruk av landbruksareal til formålet. Heidi Løklingholm (Sp) var tydelig på at det måtte være mulig å bygge bolig andre steder enn på Falkhytten.

– Her skal vi ikke ta en kvadratmeter landbruksareal. I så fall må det dekkes opp med ny mark. Vi blir ikke mett av å spise penger, vi må ha mat, mente Rune Skeide (Sp), og pekte på flere slike prosjekt som burde trekkes ut.

Ingen ny høring

Politikerne ga sine signal, men ønsket ikke å trekke inn forslag som krevde ny høring. Ikke alt er låst, plana varer tross alt til 2028.

– Det har vært mange muligheter for innspill undervegs. Nå som plana er vedtatt, er det vår oppgave å selge den inn til dem som vil bosette seg eller drive næringsvirksomhet i Aukra, konkluderte Helge Kjøll jr.

Fikk skryt: Arealplana er et overordnet dokument, der plansjef Kjell Lode og hans stab fikk rosende ord for godt utført arbeid. Presentert politikerne i dokument på 335 sider. foto: kjell langmyren Foto: Kjell Langmyren