AUKRA: – Dette er ofte små samfunn, vi skal være forsiktig med tall. Men der vi får flere bekymringsmeldinger, er det ofte et bevis på at vårt arbeid fungerer, mener Yngve Brakstad Cappelen, enhetsleder i det interkommunale barnevernssamarbeidet mellom Molde, Midsund, Aukra og Eide.

Han la fram tall som viser at antall barn som mottar tiltak økte betraktelig i Aukra i 2016. Men det har sin forklaring. En av årsakene er økt bosetting av enslige mindreårige flyktninger, de har krav på vedtak og oppfølging.

Omsorgstiltak

– Det er også ei økning i antallet som mottar tiltak utenom disse. Ved utgangen av 2015 var det 22 som mottok tiltak fra barnevernet, ved utgangen av 2016 var dette økt til 36, påpekte Brakstad Cappelen.

Antall omsorgstiltak har hatt ei tredobling siden 2014, men det er snakk om et relativt lavt antall barn.

Godt samarbeid

– Vi opplever et godt samarbeid med helsestasjon, barnehage, skoler og andre tjenester. En fast kontaktperson har hatt ansvaret siden det interkommunale samarbeidet ble etablert.

Egen vaktordning

Fra april 2016 var tjenesten også oppe med egen vaktordning, der de er tilgjengelig for barn og unge i krisesituasjoner utenfor ordinær kontortid. Med passiv vakt i ukedagene og en kombinasjon av aktiv og passiv vakt i helgene. Barnevernstjenesten jobber kontinuerlig med kompetanseheving.

Viktig med støtte

Alle kommuner bidrar økonomisk ut fra barnetallet i de samarbeidende kommunene. Her har Aukra ei utgiftsøkning.

– Dette ligger i ei økning i kostnadskrevende tiltak, det er forventet ei fortsatt økning i 2017. Dette er tiltak både utenfor og i heimen. Den største økningen er på omsorgstiltakene, påpeker Brakstad Cappelen.

Advokatutgifter

Aukra hadde også en betydelig sprekk i advokatutgifter i 2016, noe av dette forventes overført til 2017. Dette er direkte knyttet opp mot nye gjennomføre omsorgsovertakelser.