Molde: Interesseorganisasjonen for næringslivet i molderegionen, Molde Næringsforum, har ikke selv gjort noen undersøkelse blant medlemmene de siste åra om hva de mener om Møreaksen.

Har forsøkt å se helheten

Styreleder i næringsforumet, Olav Gjerland, mener tilbakemeldingene Romsdals Budstikke har fått under sin ringerunde til næringslivsledere i Molde ikke er så lette å tyde.

– Resultatet er vanskelig å kommentere. I Molde Næringsforum har vi forsøkt å løfte dette opp til et regionalt nivå. Vi har forsøkt å se på helheten når dette spørsmålet har vært behandlet, sier Gjerland.

Ikke undersøkt

– Alle jeg har snakket med har et klart ønske om at Møreaksen nå må realiseres, sa Britt Flo, daglig leder i Molde Næringsforum, til Romsdals Budstikke i midten av januar.

Hun presiserte også at de har «kontakt med ganske mange bedrifter».

– Hvordan har dere loddet stemningen om hva medlemmene deres mener om saka, Gjerland?

– Vi har ikke tatt en fornyet undersøkelse nå i det siste, men har noen lunde kontinuerlig hatt saka oppe i styret, og styret vårt er ganske tverrfaglig sammensatt.

Fortsatt ferjer?

– Enhver må gjøre opp sin egen mening om dette. Møreaksen er en prosess som har pågått i årevis, sier Gjerland.

– I utgangspunktet var kongstanken at en slik sammenkobling av to sterke regioner ville ha stor samfunnsnytte. Dette bildet er ikke endret selv om det er kommet nye innspill om selve fjordkryssingen det siste året. Slike innspill må det selvsagt være lov å komme med, men dette har kommet klokka halv ett, for å si det på den måten. Møreaksen er det eneste som er underlagt en regulert behandling. Jeg vil være tydelig på at alternativet til Møreaksen i dag er fortsatt ferjer over fjorden – og det gjerne i 50 år. Da Møreaksen ble igangsatt var det en unison holdning i næringslivet om at dette var veldig viktig å få til, sier han.

– Bakgrunnen for dette var et felles ønske om å skape et større og mer bærekraftig bo- og arbeidsmarked. Dette vil styrke regionen som et attraktivt område å etablere seg i – i konkurranse med andre regioner.

Ikke styresak

Gjerland er ikke overrasket over at toppsjefene Romsdals Budstikke har snakket med sier Møreaksen ikke har vært tema i styremøtene deres.

– Jeg vet ikke om Møreaksen er ei styresak rundt omkring i de ulike selskapene. Men jeg går ut fra at lederne i bedriftene likevel har støtte i eget styre når de går ut med sitt syn på Møreaksen, sier han.