Vestnes: Mandag ettermiddag ble Vestnes formannskap orientert om planene av konsulent Jørgen Borthen fra Norsk Sjømatsenter i Bergen, som er engasjert av Tomren Fish. Her ble nyheten svært godt mottatt, og det kom ingen kritiske merknader til planene, som det er blitt jobbet med i tre og et halvt år. De skal kjøpe den 60 mål store tomta av Vestnes kommune. Kåre Olav Monstad er daglig leder, Frode Mathiesen styreleder i Tomren Fish.

Det er søkt fylkeskommunen om tillatelse til å starte opp. Når tillatelsen er på plass, starter arbeidet med å ordne finansieringen. Deretter blir det prosjektering, leverandøravtaler og byggekontrakter. Dette vil ta seks til ti måneder. Selve byggetida er 12 måneder. Dersom alt går etter planen, kan det bli byggestart mot slutten av 2017. Da kan det startes opp på slutten av 2018, og den første fisken kan leveres våren 2020

Blant de største i Norge

Daglig leder Kåre Olav Monstad sier at dette kan bli ett av de første, kanskje det aller første, anlegget i sitt slag i Norge. To liknende anlegg er under planlegging i Norge, i utlandet er det flere.

Det vil ikke bli brukt sjøvann i produksjonen i Tomrefjord, vannet blir levert av Tomrefjord Vassverk og tilsatt ørsmå mengder salt. Produksjonskapasiteten blir 5000 tonn i året, Det er også planlagt eget lakseslakteri, der det blir slakting og utkjøring av 20 tonn fersk laks hver dag.

Lusefritt

Jørgen Borthen peker på at et slikt anlegg har flere fordeler. Det blir 100 prosent fritt for lus, og det blir nesten ikke utslipp. Fiskevelferd og full kontroll av vannkvalitet kommer også på plussida.

Med en driftsmargin på 20 kroner kiloen kan anlegget være nedbetalt over seks år.

Ordfører Geir Inge Lien er optimistisk med tanke på nye arbeidsplasser i Vestnes. Både han og flere andre i formannskapet tok ordnet og uttrykte store forventninger.

Tomren Fish har sikret seg Aqua Maof som teknisk leverandør. De har 30 års erfaring på dette området, og har erfaringer fra anlegg i et titalls land over hele verden.

Tomren Fish vil sjøl bygge opp en salgskanal i samarbeid med Tomren Transport og en fiskeeksportør.

Formannskapsmøte: Jørgen Borthen og Kåre Olav Monstad orienterer Vestnes formannskap. Foto: Olav Skjegstad
Satser her: Trohaugen industriområde (i forgrunnen) med utsikt mot Nerås og Otrøya. Foto: Olav Skjegstad
God tone etter møtet: Geir Inge Lien ser fram til at det blir nye arbeidsplasser i Vestnes. Foto: Olav Skjegstad