Som Romsdals Budstikke skrev om i november, har Molde videregående skole jobbet konkret med planer om å etablere ei nasjonal jazzlinje ved skolen. Et slikt utdanningstilbud i Molde har også vært tema flere ganger tidligere, første gang tilbake i 2008.

Nå får planene støtte fra fylkesutdanningssjef Erik Brekken og fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik.

«Fylkesrådmannen støtter en søknad om landslinje i jazz ved Molde videregående skole fra skoleåret 2018/2019» heter det i innstillingen til Utdanningsutvalgets møte torsdag denne uka.

Eneste i Norge

Per i dag finnes det kun ei landslinje – altså et nasjonalt tilbud – innen musikk i det videregående systemet. Dette er et folkemusikktilbud ved Vinstra videregående skole. Det er etter modell fra Vinstra at Molde videregående skole ser for seg å gi et nasjonalt jazztilbud.

Molde videregående skole har allerede et lokalt tilbud innen musikk, dans og drama. Skolen har dermed allerede mye av den nødvendige strukturen og utstyret som trengs for å etablere et slikt tilbud.

Skolen har også flere lærere som kan stå for store deler av undervisningen. Det resterende vil bli dekt opp gjennom samarbeid med jazzmiljøet ved NTNU.

Får statsstøtte

Molde videregående skole ser for seg at ni elevplasser på hvert av klassetrinnene VG1, VG2 og VG2 innenfor musikk, dans og drama blir øremerket for elever som søker landslinja i jazz.

Det er totalt 53 ulike fag som har landslinje på denne måten per i dag. De nasjonale utdanningstilbudene får statlig støtte til drift og innkjøp av utstyr.

I Møre og Romsdal er det allerede landslinje i yrkessjåførfaget ved Kristiansund videregående skole, og det er også inne søknad om landslinjetilbud i ankomstteknikk ved Rauma videregående skole.

Fagmiljøene håper

I sakspapirene til Utdanningsutvalget kommer det også fram at et slikt jazztilbud i Molde støttes av flere fagmiljø innen jazz.

«Institutt for musikk vil … gi sin helhjertede støtte til at landslinja blir realisert», skriver instituttleder Jørgen Langdalen ved NTNU.

Også Norsk Jazzforum og Midtnorsk Jazzsenter støtter etableringen.

For at tilbudet skal bli en realitet, må Utdanningsutvalget støtte fylkesrådmannen og fylkesutdanningssjefen, og gå inn for å søke Kunnskapsdepartementet om å få etablere landslinje for jazz.

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik innstiller på at det etableres et nasjonalt jazztilbud ved Molde videregående skole fra høsten 2018. Utdanningsutvalget i fylket behandler saka torsdag. Foto: Bjørn Brunvoll