MOLDE: Tidligere basketstjerne, Mesternes mester-vinner, konfliktmekler, coach og foredragsholder Marco Elsafadi gjestet nylig Høgskolen i Molde for å motivere studentene til innsats og endring av tankesett. Det gjorde han ved å trekke fram to hovedelement: Viktigheten av å være god på å bygge nettverk. Og bevissthet rundt det som foregår i ens eget hode når beslutninger skal tas.

Smittsom positivitet

– Er det noen som har opplevd at positivitet har smittet over? Og motsatt: at negativitet gjør deg sur? Folks humør er smittsomt. Den skarpeste kompetansen du har er relasjonen og evnen til å plukke opp stemninger. Men hvorfor er det så mange konflikter hvis vi er så gode på relasjoner? Fordi vi er forskjellige!, sier Elsafadi.

Gode relasjoner

Det som ubevisst skjer er at man irriterer seg over at andre ikke er som en sjøl. Mens noen er lett å like, oppleves andre som «rare». Grunnen er enkel, ifølge Elsafadi:

– Hos den du liker plukker du opp at dere har mye felles. Så det handler egentlig om at du liker deg sjøl godt, humrer han.

I arbeidslivet er det å ha gode relasjoner en stor fordel.

– Det er viktig å være god på å bygge nettverk. Drive med lagspill, samspill og ta vare på dem rundt seg. Men hvordan skal man bli rausere, mer tålmodig og tolerant? Vi har jo alle noen rundt oss som er fullstendige energilekkasjer, sier Elsafadi, som mener det å endre holdning og øve seg på å forholde seg til disse «energilekkasjene» kan være kjernen til å endre holdning.

Sakner samholdet

Elsafadi understreker at det å ta vare på fellesskapet og være en god bidragsyter til godt arbeidsmiljø aldri blir feil, uansett yrke.

– Du får ingen gode jobber uten gode referanser. Hvis du heier på andre, passer på at dem rundt deg har det bra og er en god lagspiller blir det lagt merke til. Jeg har drevet med toppidrett i 18 år. Det jeg sakner er ikke seirene, men samholdet. Har man det bra, kan man jobbe mer effektivt, sier han.

– Må bryte ut av tryggheten

Marco Elsafadi har jobbet med barn og ungdom i 20 år, blant annet med å veilede ungdom til å ta klokere valg. Hvordan man håndterer samspill handler om eget tankesett og sjøltillit:

– Vi har ofte et bilde av sannheten som ikke stemmer. Det er lurt å være kritisk til egne tanker og meninger. Om man ønsker endring kan man ikke fortsette med det samme. Man må velge å bryte ut av tryggheten og det som føles godt, og ta tak i det ukjente, sier han.

Å håndtere egne utfordringer krever mot og sjøltillit.

– Sjøltillit er primus motor når du skal ta valg. Det som ofte begrenser sjøltilliten er at du prøver å bruke referanser for hva andre mener om deg. Men hvem er det du ser for deg som kritiker når du ikke tør å danse for eksempel? Det er deg sjøl, forkledd som de andre. Dermed er du kritisk mot deg sjøl, sier Elsafadi.

Mestring

– Vi har en hjerne som bruker tre frekvenser til innstilling: den negative, den realistiske og den optimistiske. De tankene du bruker mest er lettest å få automatisert, sier Elsafadi, og oppfordrer studentene til å teste ut optimistinnstillingen framover

– Om du er optimist kommer det også til å gjøre noe med valgene dine. Det finnes ingen større mestring enn å ta innersvingen på seg sjøl. Og hva skjer med sjøltilliten da? Den går i været, sier Elsafadi.

God eksamenshjelp: Studentene Siri Anne Romuld (22) og Sugina Tharmarajah (21) mente foredraget var spennende, motiverende og ga rom for refleksjon. – Positiv tenking kan være til god hjelp på eksamen, sa de. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
ALTERNATIVT HOVEDBILDE ELLER HENVISNINGSBILDE PÅ FRONT. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen