Saka på bordet gjaldt 390.000 kroner til inventar med mer i nybygget på Indre Eide, som snart skal tas i bruk. Formannskapet nøyde seg med 300.000 kroner.

Reagerte

Det lå ved et skriv fra teknisk enhet om ulike behov i 15-millionersprosjektet, som Rune Strand (Ap) reagerte på. Han refererte til leder i byggekomiteen at tall for ekstrautgifter ikke stemmer, noe enhetsleder John Olav Gautvik tilbakeviste.

– Mulig enkeltsummene kan diskuteres, men i sum skal det stemme, sa Gautvik.

Ekstrabehov

Ifølge skrivet trengs følgende: Til fjerning av forurensing / søppel 350.000 kr, etterbestilling av LED-lys 100.000 kr, spesialbehandling av golv 150.000 kr og ekstrautgifter for fjellsprenging 600.000 kr.

Løftebukk og gjerdesag

Strand så også kritisk på at politikerne skulle vurdere alle detaljene i saka som var framlagt. Blant annet lurte han på om vaktmesternes stillingsinstruks er slik at de trenger løftebukk.

– Løftebukker skal sertifiseres hvert år og betyr kostnader. Jeg mener at formannskapet bør sette av en sum, så får det bli opp til enhetslederne å avklare bruken av pengene.

Strand stilte også spørsmål ved ei gjerdesag uten sikkerhetsvern, som var nevnt, og som han oppfattet det ble truet med å bruke om enheten ikke fikk penger til ny.

– Jeg forutsetter at saga tas ut av bruk den dag i dag, sa han og la til at kommunen ikke kan stå for en slik sikkerhetsrisiko.

Etter denne utblåsningen understreket han det positive og gledelige i at Eide nå får svært moderne lokaler til brannvesenet og vaktmestertjenesten.

Tok kritikk

Enhetsleder John Olav Gautvik vedgikk at punktet om gjerdesaga ikke burde stått i saka. Han mente ellers at løftebukken vil spare kommunen for penger ved at vaktmestrene kan gjøre vedlikehold på kjøretøyene. Enhetsleder bør få mulighet til å vurdere hvilke lure grep som kan gjøres for å få mer tjeneste ut av ressursene, mente han.

Birgit Dyrhaug (Sp): – Vaktmestrene skal ikke ligge under en bil og skru, men heller være ute og utføre vedlikehold, som de er flinkest til.

– For detaljert

Ordfører Egil Strand (H) så det som uheldig at mange detaljer var tatt med i ei sak som egentlig handler om inventar til brannstasjonen.

– Samtidig må det nevnes at Eide kommune har vært heldig med timingen og fått ny brannstasjon for en pris som ville ha ligget 4–5 millioner kroner høgere i dag.

Eli Sildnes (H) mente at formannskapet bør sette en fast sum, og ferdig med det.

Erkjennelse og vedtak

Debatten endte med at politikerne erkjente at inventardetaljer ikke hører heime rundt formannskapsbordet og vedtok etter forslag fra ordføreren å bevilge 300.000 kroner til utstyr – 150.000 kroner i brannstasjonsdelen og 150.000 kroner i vaktmesterdelen.

Pengene skal lånes.