Nasjonalbibliotekets tall blir klare først i mars, og fylkesbibliotekstalla er trolig på veg – men biblioteksjef Evy Sisilie Bergum har på spørsmål fra Romsdals Budstikke oppsumert året 2016 for Molde bibliotek.

– Besøkstallet går ned med 3,7 prosent. Jeg hadde selvsagt håpt at vi stabiliserte oss helt, evtentuelt gikk opp, men jeg er ikke uroa over tallet, sier Bergum, og fastslår at Molde fortsatt har det høyeste antall besøkende sammenliknet med Ålesund og Kristiansund.

Været spiller inn

Bergum forteller at faktorer som været slår sterkt ut for biblioteket.

– Januar og februar i 2016 var fæle besøksmåneder. Heldigvis viser tallet for januar i år en oppsving på hele 11 prosent sammenligna med i 2016. Så det er bare å stå på, sier Bergum.

Biblioteket stengte dessuten kl.1600 mandag til onsdag i åtte ferieuker i sommer i stedet for som vanlig å ha kveldsåpent til 19; dette for å spare ressurser til å kunne holde søndagsåpent kl. 12-16 oktober til mars.

– Det er ikke tatt stilling ennå til hvorvidt vi skal fortsette forsøksordninga med søndagsåpent eller gå tilbake til gammel åpningstid med samme åpningstid hele året, sier Bergum.

Liten nedgang i utlån

Utlånet i barneavdelinga økte med 2,9 prosent i fjor, men gikk ned 0,3 prosent for voksne.

– Det er en akseptabel nedgang. Også andre media går ned, med 3,5 prosent. Det er forventet, det har vært nedgang i flere år for musikk og film, mens lydboka varierer litt. Totalt for alle media er nedgangen 0,1 prosent. Det viser at vi holder stand, sier biblioteksjefen som også konstanterer at Molde har høyeste utlån pr innbygger sammenliknet med nabobyene.

– Sett i landsmålestokk har Møre og Romsdal aldri vært i teten, sier hun.

12 på topp i 2016

1. PS3-kontroll (353)

2. Xbox-kontroll (203)

Edvard Hoem: Bror din på prærien (147)

4. Jojo Moyes: Etter deg (100)

5. Edvard Hoem: Slåttekar i himmelen (99)

6. Elena Ferrante: Historia om det nye namnet (91)

7. Roy Jacobsen: - Hvitt hav(87)

8. Elena Ferrante: Mi briljante venninne (82)

9. FIFA 16 (80)

10. Linn Ullmann: De urolige (75)

11. Bjørn F. Rørvik: Bukkene Bruse på badeland (72)

12. Elena Ferrante: Historia om dei som flyktar (71)

(antall utlån i parentes)